Изправи се срещу заседяването

icon
Sofialive.bg

Ако в момента си в леглото, на дивана или на стол най-вероятно имаш доста често срещаното заболяване - заседяване. Звучи ти глупаво, но докторите наричат това “заседнал начин на живот” и има пръст в доста заболявания от наднормено тегло, през сърдечни заболявания, до диабет и дори депресия. Седиш по 8 часа на работа, седиш на обяд, седиш на вечеря, лежиш докато спиш, седиш пред компютъра, седиш пред телевизора. Можеш ли да кажеш, че стоиш на крак поне 3-4 часа на ден? Понякога и това не е достатъчно, имайки предвид как се храни човек. Има начини да се отърсиш от този вреден начин на живот.

active image

Като за начало: стани и се движи. Не е нужно да ходиш на сериозни тренировки, фитнес, йога, пилатес и тем подобни (те не пречат де), но се оказва, че е достатъчно просто да се движиш през деня и даже може да е по-полезно от интензивна тренировка и след това да седиш през останалото време. Тренировките са нещо значително ново, преди години хората са имали коренно различен начин на живот – по цял ден на крак, на работа, домакински задължения и прочее, но с появата на удобства, които те задържат в леглото или на дивана се появява и нуждата от тренировки. Ъъъ… Само на нас ли ни звучи абсурдно? Ами не е ли много по-просто човек да е активен през деня и да ограничава тези удобства (доста често ненужни и поглъщащи време) до минимум. Ето какво можеш да правиш, за да промениш заседналото ежедневие.

Промени всекидневните си навици
Ходи по-бързо. Точно така. Бавното ходене гори по-малко калории, а се уморяваш и по-бързо. Без значение, дали си навън в някой мол, вървиш към колата си или към някоя спирка – забързай крачката, така не само ще гориш повече калории, но и ще укрепиш и засилиш мускулите на краката си и е чудесно за сърцето и белия дроб. При избор между стълби, асансьор или ескалатор, винаги избирай стълбите. Две минути изкачване по стълби, пет дни в седмицата се равнява на 36 минутна разходка. Обикновено имаш 30 или 60 минути обедна почивка, но яденето реално отнема към 10. Добави 15 минути ходене към обедното си меню, вместо да седиш. И последно – танцувай. Докато чистиш или миеш чиниите, сгъваш прането или просто когато никой не гледа.

stairs image

Идеи за вкъщи
Почиствай и подреждай всеки ден по малко. Не е нужно да чакаш уикенда, за да изчистиш. Малки неща като чистене на прах, пускане на пералня, миене на прозорци и дори чистене с прахосмукачката могат да изхабят част от ненужните калории. Превърни времето за телевизия в кратка тренировка. Ще се изненадаш колко упражнения можеш да направиш докато си седиш (почти) на дивана. Също така можеш да упражняваш мускулите на прасеца си докато си миеш зъбите като стъпваш ту на пети, ту на цял крак, ту на пръсти.

Идеи за офиса
Говори изправен. Винаги каот говориш по телефона или с някой в офиса гледай да се изправяш и да вървиш (в кръв ако трябва). Говори лице в лице с колегите си. Без значение дали с в другия край на офиса или на друг етаж и стая, разходи се ако искаш да питаш някого нещо, вместо да им пишеш. И, това е малко по-трудно постижимо, но при хубаво време пробвайте да си правите оперативките навън. Винаги можеш да си водиш записки в малък удобен тефтер или да използваш звукозаписвача на телефона си. И разбира се ставай от стола си възможно най-често (например дори ако само пиеш вода) и се разтягай регулярно докато седиш.


work image

Идеи за навън
Ако имаш времето, но просто те мързи, скъсай с мързела и повърви вместо да се качваш в колата или да взимаш градски транспорт. А ако ти се наложи да ползваш автобус, тролей или трамвай – стой прав. В интерес на истината ходенето е най-полезната тренировка, която можеш да си позволиш. Вземи си здрави торби за пазар от плат, така ще можеш да ги напълниш добре и, воала! Имаш гирички. Прави усуквания на ръката си докато вървиш с тях и дори ги вдигай като гирички. Ръцете ти доста бързо ще влязат във форма. Също така можеш да паркираш по-далеч от работното си място, за да (отново) повървиш малко повече.

Удобствата са най-големият ни враг, именно ти ни правят мързеливи. И най-лошото е, че сами сме си виновни, а не е като да няма какво да направим по въпроса. Нека не си докарваме излишни главоболия и здравословни проблеми. Бъди активен и се изправи срещу заседяването и мързела.

Спечели си Голямата награда на София филм фест и знае много за енергията на Берлин, за универсалните киноистории и за кризата на зрелостта