Желирана плодова торта

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay

ЗА БИСКВИТЕНИЯ БЛАТ

обикновени бисквити - 200 г

пудра захар - 1 с.л.

краве масло - 100 г

[за млечно - медения крем]

бял шоколад - 100 г

жълтъци - 1 бр.


прясно мляко - 70 мл

мед - 2 с.л.

ванилова есенция - 1 ч.л.

сладкарска сметана - 125 мл

желатин - 10 г

вода - 25 мл за желатина

студена

ЗА ЖЕЛЕТО

захар - 35 г

мед - 75 г

портокалов сок - 1 с.л.

вода - 220 г

желатин - 15 г

вода - 100 мл, за желатина, студена

ЗА УКРАСА

ягоди - 5 - 6 броя

портокали - 1/2 бр.

киви - 1 бр.

 

Начин на приготвяне:

  1. Слагаме бисквитите със захарта в блендер и ги натрошаваме на дребно.
  2. Разтапяме си маслото и го добавяме към тях.
  3. Разбъркваме добре и изсипваме полученото бисквитено тесто в 20 см тавичка с падащо дъно.
  4. Притискаме го добре към дъното на тавата и прибираме в хладилник за 30 минутки.
  5. Млечно-меден мус:
  6. Разтапяме шоколада в микровълнова фурна за една минута на два пъти ( по 30 секунди) и го оставяме настрана.
  7. Приготвяме си желатина, като го разтваряме в студената вода за десетина минути.
  8. В касерола си слагаме жълтъка, меда и ванилова есенция.
  9. Разбъркваме добре и прибавяме млякото.
  10. Кипваме си сместа при непрекъснато бъркане, за да не се пресече жълтъка.
  11. Сваляме от котлона и прецеждаме получената смес.
  12. Добавяме си и набъбналият желатин.
  13. Разбъркваме до пълното разтваряне на желатина.
  14. В купа разбиваме сметаната на много меки връхчета.
  15. Консистенцията и трябва да е нестабилна.
  16. Изсипваме я при яйчената смес и разбъркваме.
  17. Изсипваме върху бисквитения блат и прибираме в хладилник за 2 часа.
  18. След стягане си нарязваме плодовете и ги подреждаме върху тарта.
  19. Прибираме за 10 минути в хладилник и си приготвяме желето.
  20. Разтваряме желатина във водата и го оставяме да набъбне.
  21. В касерола завираме водата със захарта, меда и портокаловия сок.
  22. Сваляме от котлона и изсипваме набъбналия желатин.
  23. Бъркаме до разтварянето му.
  24. С тази смес поливаме тарта.
  25. Много е важно да изчакате сместа да изстине.
  26. Аз избързах малко, вследствие на което, ми се съедини с муса.
  27. След като сме заляли, прибираме в хладилник за минимум шест часа.
  28. След като се стегне плодовият тарт, го увиваме с влажна топла кърпа и го изваждаме от формата.