Качамак, какъвто не сте опитвали досега - по специална родопска рецепта

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

царевично брашно - 100 г фино

вода - 350 мл

прясно мляко - 150 мл

сол - 1 к.л.

захар - 1 ч.л.

олио - 1 с.л.


масло - 40 г

червен пипер - 1 к.л.

сирене - 100 г

кашкавал - 80 г

 

Начин на приготвяне:

1. Смесете в тенджера водата, прясното мляко, солта и захарта.

2. Сложете на котлона и малко преди да заври, прибавете царевичното брашно, бъркайки непрекъснато.

3. Варете качамака, докато на повърхността се образуват балончета - до желаната гъстота.

Важно е постоянното бъркане, за да не стане на бучки.

4. Пригответе си 2 купички и сложете на дъното на всяка от готовия качамак.

5. Поръсете с настърган кашкавал и покрийте с останалия качамак.

6. Оставете за няколко минути така, след което обърнете качамака върху чиния и поръсете с натрошено сирене.

7. Разтопете маслото и прибавете към него червения пипер.

8. Разбъркайте и веднага махнете от котлона, за да не прегори пиперът, защото ще нагарча.

9. Полейте качамака с 1-2 лъжици от маслото и може да сервирате.

 

Приятен апетит!