Какво ще се случи с нас, ако не спим достатъчно?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Според това изследване средният американец казва, че се чувства сънлив 3 дни в седмицата, защото „не спи добре“, докато други се чувстват така 5 до 7 дни в седмицата. Сънят има своите предимства, от повишаване на настроението и увеличаване на продуктивността до каляване на здраво сърце. Това обаче означава, че липсата на сън може да обърне тези неща и да ни причини много здравословни проблеми, както физически, така и психически.

Като например:

1. Може да доведе до „микросън“

Много реален и потенциално опасен ефект от лишаването от сън е така нареченият „микросън“. Тази неволна дрямка може да се случи произволно, дори по време на важна задача или дейност, без дори да го осъзнаваме. Може да се появи в училище, на работа или дори по време на шофиране, което го прави много сериозно състояние.

2. Може да състари кожата ви

Липсата на сън произвежда кортизол, който може да разгради колагена, протеинът, който поддържа кожата ни „млада“. Според това проучване добре спящите имат по-ниски резултати за стареене на кожата от тези, които не си набавят достатъчно количество сън.

3. Влияе върху преценката на човека


В проучване 26 субекта са били лишени от сън само за 2 дни и те са били натоварени да дадат своята преценка за различни морални дилеми. Резултатите показват, че поради лишаване от сън за хората е по-трудно да отговорят на сложни морални въпроси.

4. Влияе негативно на емоциите ни

Според професор Дейвид Дингес лишаването от сън може да има различни негативни емоционални ефекти върху човек. Знаем, че това ни прави капризни и раздразнителни, но също така ни затруднява да покажем положителна емоция на лицата си и би ни било по-трудно да разберем кога някой друг е щастлив. Защото независимо дали е на нашето лице или на някой друг, положителното изражение може да изглежда неутрално за средностатистическия лишен от сън човек.

5. Може да доведе до халюцинации и психоза

Безсънието за дълги периоди от време може да доведе до редица преживявания, включително изкривявания на възприятието и халюцинации. Психотичните симптоми се развиват, колкото повече сме будни. Те могат да варират от прости визуални погрешни възприятия до халюцинации и заблуди и могат да завършат в състояние, наподобяващо остра психоза. Това може да се разреши чрез достатъчно сън.

6. Може да навреди на мозъка ви

Дългосрочните ефекти от лишаването от сън са трудни за изследване при хора поради етични причини, но липсата на сън е свързана с шизофрения и деменция. Не само това, но според това проучване липсата на сън може да свие мозъка. Здравословният сън е от решаващо значение за добре функциониращия мозък.

7. Може да ви накара да наддадете на тегло.

Проучване, проведено от лекари от Чикагския университет, потвърди, че има връзка между повишения апетит и липсата на сън. Те открили, че когато са лишени от сън, хората консумират повече нездравословна храна и нездравословни закуски. Един от изследователите, д-р Ханлон, обясни, че ако сте имали достатъчно сън, може да сте по-добри в контролирането на глада си, особено когато видите нездравословна храна. Но той също така добави, че ако сме лишени от сън, стремежът ни към определени храни става по-силен и способността ни да им се съпротивляваме може да бъде нарушена.