Картофеното пюре става най-хубаво, ако се прави така

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

картофи - 800 г

масло - 50 г

прясно мляко - 150 мл

сол - на вкус

жълтък - 1 бр. пресен

 


Начин на приготвяне:

1. В тенджера налейте вода и оставете за заври.

2. През това време обелете и нарежете картофите, измийте ги добре и ги пуснете във врящата вода, посолете на вкус и варите до омекване на картофите около 25 минути.

3. Прецедете картофите, поставете ги в купа и с помощта на ръчна преса намачкайте картофите. Към тях поетапно добавяйте маслото, нарязано на парчета (действате бързо и енергично, за да използвате топлината на картофите), бъркате до пълното му разтопяване.

4. Следва млякото, то трябва да е горещо.

5. С миксер разбивайте пюрето, наливайки на струя горещото мляко до гладка и пухкава смес.

6. Добавете жълтъка, но само ако сте сигурни, че е от прясно яйце, а ако е нужно, добавете още сол и разбийте до еднородна смес.

 

Приятен апетит!