Кифлички с локум

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

брашно - 550 г приблизително

захар - 140 г

яйца - 3 бр.

ванилия - 1

лимонова кора - от 1 лимон

лимонов сок - от 1/2 лимон


прясно мляко - 150 г

жива мая - 22 г

масло - 50 г

олио - 50 г

локум - 1 кутия

 

Начин на приготвяне:

Първо пресяваме брашното в дълбока купа и прибавяме захарта, добре е да е по-фина, ситна.

Прясното мляко се подгрява и в него се слага маята. Да се разтвори, не да шупне.

Стопява се маслото и се слага към млякото.

Прибавят се разбитите две яйца и един белтък, единия жълтък заделяме за намазване на козуначените кифлички.

Следват ароматите. И сока на половин лимон.

Замесва се меко тесто. Ако е необходимо, се добавя още малко брашно.

Готовото козуначено тесто се оставя да втаса за час и половина, да увеличи обем веднъж.

След това се премесва и се прибавя олиото, като се меси до усвояването му.

Втасва втори път до удвояване на обема.

Разточва се кора с дебелина около половин сантиметър. И се нарязва на триъгълници.

В основата им слагаме нарязания локум.

Навиваме кифличките и ги подреждаме в тава с хартия за печене. Мажем с разбит жълтък. Печем на 160 градуса до златисто.