Къпете се със сапун? Голяма грешка!

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Свикнали сме да мислим, че добрата грижа за кожата означава да имате чиста кожа. Сапунисването на тялото от главата до петите обаче може да навреди повече, отколкото да помогне на здравето и външния ви вид. Въпреки че сапунът със сигурност мирише добре, той далеч не е полезен за кожата ви.

Ето защо: 

1. Кожата ви ще се чувства по-здрава

Къпането само с вода ще балансира защитния слой на кожата ви. Въпреки че сапунът ефективно премахва мръсотията от тялото ви, той също така почиства естествените масла, секретирани от кожата ви. Редовното използване на сапун също може да наруши pH баланса на кожата ви, оставяйки я суха и раздразнена.

2. Няма да почувствате телесна миризма

Докато душът със сапун ще ви накара да миришете свежо за кратко време, той по същество прави кожата ви по-уязвима към бактерии. Суровите съставки в сапуна нарушават баланса между кожните мазнини и бактериите, които живеят върху кожата ни, което кара кожата да произвежда още повече мазнини и бактерии. Антибактериалните сапуни са особено вредни, тъй като убиват полезните микроби заедно с вредните.

3. Ще поддържа интимните ви части здрави


Редовното къпане със сапун може да изсуши гениталната област, което може да доведе до определени здравословни проблеми. Най-добре е да използвате топла вода, за да измиете интимните си части, или гореща вода, когато трябва да премахнете миризмите.

4. Кожата ви може да остане без бръчки за по-дълго време

Въпреки че много съставки в сапуна имат за цел да оставят кожата ви чиста и свежа, те всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Всъщност те могат да увредят киселинната мантия на кожата ви, което от своя страна може да влоши много кожни състояния, като акне и дерматит. Къпането със сапун изсушава кожата ви, което може да доведе до бръчки.

5. Може да намали шансовете ви за развитие на дефицит на витамин D

Освен че допринасят за преждевременното стареене на кожата, сапуните също могат да попречат на усвояването на витамин D. Кожата ни преобразува слънчевата енергия във витамин D и някои здравни специалисти препоръчват по-рядко вземане на душ, тъй като това може да наруши баланса на кожата и да отмие част от витамин D. Мнозина в медицинската общност обаче смятат, че витамин D остава в кожата дори след душ.

Бонус: Какво можете да използвате вместо сапун?

Почистващи масла. Почистващите препарати на маслена основа са по-здравословна алтернатива на сапуните. Те премахват замърсяванията и мъртвите кожни клетки от кожата, без да нарушават мастната й бариера.

Сухо четкане. Използването на суха четка ексфолира кожата ви и ускорява процеса на нейното обновяване, правейки я да изглежда млада и свежа.

Изцяло натурални ексфолианти. Можете да направите своя собствена смес, като използвате съставки направо от килера си. Например, комбинация от овесени ядки, мед и захар ще ексфолира и почисти кожата ви, без да я уврежда.