Легенди за яйцето

icon
Sofialive.bg

Историята разказва
как Мария Магдалина отишла при римския император Тиберий с едно най-обикновено бяло яйце. Обичаят повелявал да се носи подарък за императора, но Мария Магдалина, някога богата и знатна, обедняла, защото раздала всичко свое на бедните. Докато светицата разказвала за Възкресението, Тиберий попитал: „Как може някой да възкръсне от мъртвите? Все едно това бяло яйце да стане червено." И видиш ли, то станало. Оттогава възникнал обичаят на Великден да се дават червени яйца.

Яйцето
се приема като символ на непрекъснатото обновяване на жизнените процеси в природата, на възраждането, на цикличността и пр. Традиционно приготвените за празника яйца са два основни вида - едноцветни и изрисувани или украсени по друг начин. Боядисването на яйцата в червено се е случвало по светло и задължително в къщата на жената. Червеният цвят се е смятал за ритуално нечист и в досег с него са били предимно омъжените жени. В някои райони като Северозападна България пък боядисването се е случвало тайно, за да не бъдат урочасани яйцата от лоши очи.

velikden_1_939_01

В миналото
изкуството да се рисуват яйца е било характерно само за селското женско творчество, като изключим техниката гравиране, изпълнявана от някои монаси в по-големите манастири в страната. Най-разпространеният метод за изписване на яйца бил орнаментирането с пчелен восък. За да се изрисува яйцето, то трябва да е полуизстинало и сварено или предварително загрято и сурово. Използва се домашно изработена свещ или писалка, благодарение на която местата, покрити с восък, не се оцветяват при потапяне в боя. Други инструменти за изписване на яйца са птиче, паче или кокоше перо и метличена клечка, предварително напоени с различни багрила. Красив резултат можеш да постигнеш и ако прилепиш зелено листо от растение върху повърхността на яйцето. След това го пристягаш с помощта на мрежичка или тънък дамски чорап и го потапяш в боя.

velikden_2_624_01

И баба знае,
че червената боя в миналото се е приготвяла от растителност или от варзия - тресчици от червено бразилско дърво. Понякога са правели и кърмъз боя - изсушено насекомо кошевил (Coccus ilicis). Съвременните еко-мами пък избират за алената отвара червен лук или цвекло. С другите цветове няма да те занимаваме, защото са много, но ще ти споделим нещо любопитно: небесно синьо се постига с червено зеле, тъмно синьо - с червено вино, а кафето и черният чай ще ти помогнат при бежово-кафявата гама.

velikden_3_800


Със сигурност обаче не знаеш,
че рисуваните яйца за Великден са познати в народната терминология като писани, шарени, пъстрени, сторени, китени, плескани, горул яйца, перашки, еднокълки или кадънки и китанчета или подкитанчета. И още - в Самоковско първото боядисано червено яйце се нарича четвъртанче, а във Велинградско великото яйце. То се боядисва първо, но се рисува последно.

И още нещо
Традицията повелява първото боядисано яйце да се сложи под домашната икона до следващия Великден. Миналогодишното пък се пуска в река или течаща вода, а ако няма такава, се заравя на чисто място, или се изгаря.


Текст Деяна Узунова / Фотография БГНЕС (снимката най-горе и третата в текста)

С приятелките си всеки петък се облича тематично – следващият ще е булка