Лимонов пай с кокос

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

краве масло - 50 г

брашно - 80 г

кокос - 30 г кокосови стърготини

захар - 40 г + 150 г

ванилова захар - 1/2 пакет (5 г)

бакпулвер - 1/2 ч.л.


заквасена сметана - 1 - 2 с.л.

лимони - 3 бр.

портокали - 1 бр.

нишесте - 30 г

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете маслото на кубчета и оставете за 10 минути на стайна температура, за да омекне.
  2. Разтрийте го със захарта (40 г) с помощта на вилица.
  3. Добавете ваниловата захар и кокосовите стърготини и разбъркайте.
  4. Сипете брашното и бакпулвера и отново разбъркайте.
  5. Добавете заквасената сметана и оформете тестото на топка.
  6. Поставете голямата част от тестото (за долната основа) във формата с диаметър около 19 см, покрита с хартия за печене.
  7. Разпределете тестото равномерно с пръсти по дъното и оформете страни с височина 1. 5 см.
  8. Малката част (за решетката на пая) увийте във фолио, придайте й плоска правоъгълна форма и всичко сложете в хладилник.
  9. Настържете кората на лимоните. Обелете лимоните и портокала, нарежете ги и отстранете семките.
  10. Смелете всичко в блендер до желаната консистенция.
  11. Изсипете в тенджера, добавете нишесте и 150 г захар.
  12. Сложете тенджерата на огъня и гответе, като разбърквате, докато се сгъсти.
  13. Охладете напълно.
  14. След това изсипете сместа върху основата за пая.
  15. Нарежете малката част от тестото на лентичките и ги наредете отгоре.
  16. Печете пая в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 30-40 минути.