Мит ли е, че лимонената вода ни помага?

icon
Sofialive.bg
Източник: Pexels

Чаша лимонена вода всяка сутрин е освежаващ и същевременно много полезен начин да започнеш деня. Тя ще се отрази благотворно върху здравето и външния ти вид

Приготви си чаша топла вода с лимонов сок и мед и виж всички благотворни ползи, които ще донесе тя на тялото ти. 

1. Тя работи чудесно за храносмилателната система

Често се казва, че добре функциониращата храносмилателна система е в основата на доброто здраве. Лимоните са важен източник на пектинови фибри, необходими за доброто състояние на дебелото черво. Така че чаша лимонена вода всяка сутрин действа събужда храносмилателната система, напомняйки й да елиминира натрупаните отпадъци от предходния ден.

2. Лимонената вода е естествен хидрататор

Векове преди енергийните напитки, хидратиращите соли и глюкозо-електролитни разтвори, лимонената вода е използвана като високоефективно средство срещу дехидратация. Когато натоварваш физически тялото си, чрез отделяната пот губиш електролити (натрий, каций и хлорид). Пиейки вода ти просто ще се хидратираш, но добавяйки няколко парчета лимон към нея, ще ускориш процеса на ребалансиране на елетролитите в тялото си.

3. Полезна е и за очите


Помниш ли, че като дете са ти казвали, че морковите помагат на зрението? Е, лимоните не са по-малко полезни за очите. Като цитрусов плод, те са пълни с витамин C и антиоксиданти. Те действат защитно срещу образуването на катаракта и дегенерацията на макулата.

4. За нежна кожа – пий лимонена вода

Всеки знае, че за да имаш красива кожа, трябва да пиеш много вода. Добавиш ли обаче лимони към водата, ползите ще се умножат. Лимоните съдържат мощни антиоксиданти, което ще намали бръчките. Детоксикиращите ползи ще направят кожата ти по-нежна и красива.

5. Лимоните са най-добрият приятел на черния дроб

Грижата за черния дроб е едно от най-важните неща, които можеш да направиш за цялостното си здравословно състояние. Пиенето на лимонена вода, може да помогне за перфектното функциониране на черния ти дроб. Също така и за прочистване на токсините, чрез повишаване на ензимната фунцкия. Лимонената киселина помага и за разсейването на вредните бактерии.

6. Калият в лимоните се отразява добре на мозъчната активност

Калият е един от най-важните минерали в човешкото тяло. Лимоните са богати на него и пиенето на лимонена вода ще ти помогне да си осигуриш оптимално функциониране на сърцето, мозъка, бъбреците и мускулите.