Може би трябва да спрем да спим с възглавница?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Първите възглавници, за които знаем, датират от Древна Месопотамия. Били направени от камък и само заможните хора можеха да си ги позволят. За разлика от древните каменни възглавници, тези, които използваме днес, са меки и пухкави и много хора не могат да спят, без да прегърнат голяма удобна възглавница. Но всъщност спането с възглавница може да не е най-добрият начин за почивка, тъй като може да повлияе на тялото и настроението ви.

Ето защо трябва да премахнете възглавницата от леглото си:

1. Предотвратява болки в гърба

Много възглавници могат да доведат до неестествена позиция за сън и опората, която осигуряват, не трае дълго. Въпреки че от самата възглавница няма да ви боли гърба, тя може да влоши много от основните симптоми. Когато спите без възглавница, гръбнакът ви може да си почине и тялото ви е в естествената си позиция.

2. Помага ви да се справите с болката във врата

Повечето възглавници не могат да ви помогнат да спите в правилната позиция и дори могат да влошат позите за сън. Огъването на врата ви по какъвто и да е начин за дълго време ще ви създаде неудобство, а възглавниците, които са твърде твърди или твърде меки, могат да доведат до болка във врата.

3. Бори се с главоболието


Ако се събуждате с главоболие или се чувствате замаяни, вината може да е възглавницата ви. Възглавниците, които са твърде високи, карат главата и шията ви да се извиват напред и добавят повече напрежение към мускулите на врата. Това може да ви причини главоболие сутрин, след като станете от леглото.

4. Може да облекчи стреса

Ако възглавницата ви създава неудобство през нощта, може да се окаже, че се мятате и въртите в съня си. Колкото повече нарушения на съня имате, толкова по-малко време има тялото ви за много важни функции, които се случват по време на сън. Постоянното лишаване от сън може да повлияе на настроението и мисловните ви умения и ще накара тялото ви да отделя повече хормони на стреса през деня.

5. Предотвратява акне по лицето

Кожата ви ще ви благодари, че сте се отървали от възглавницата си. Лицето ви обикновено е притиснато върху възглавницата през по-голямата част от времето през нощта. Вероятно не перете калъфката си всеки ден и тя събира мръсотия, масло и домашен прах върху нея. Всичко това може да доведе до обриви, възпаления и преждевременни бръчки.

6. Може да е полезно за косата ви

Ако се събуждате сутрин със суха и заплетена коса, може да се откажете от възглавницата си в името на вашите кичури. Когато се въртите през нощта, косата ви се търка в калъфката на възглавницата, което я кара да се счупи. Калъфките за възглавници също могат да абсорбират маслата от косата ви, оставяйки я суха и чуплива.