Най-вкусните патладжани с гарнитура на фурна

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

патладжани - 3 големи (еднакви)

лук - 1 голяма глава

моркови - 4 дребни

доматено пюре - 300 г

кашкавал - 200 г

магданоз - 1/2 връзка


олио

черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  • Патладжаните се режат на шайби с еднаква дебелина, всяка шайба се посолява от двете страни, редите в съд за отцеждане и оставяте осолените патладжани да се отцедят от горчивия сок.
  • Когато се отцедят, изплаквате патладжаните от солта и редите в намазнена с олио тава и печете на 200 градуса за 20-30 мин.
  • Докато запичате патладжана, почиствате лука и морковите и ги режете на много ситно, загрявате достатъчно олио в тиган и запържвате на умерена температура за 10 мин.
  • След това добавяте доматеното пюре и черния пипер и пържите за още 10-тина минути или докато водата се поизпари.
  • Намазнявате кръгла тава, подреждате половината от печените патладжани плътно по дъното.
  • Сместа от лука и моркова изсипвате отгоре и с помоща на лъжица разстилате равномерно.
  • Кашкавала, предварително рендосан, посипваме отгоре, като запазваме поне 50 грама за после.
  • Върху кашкавала нареждаме останалите патладжани - плътно един до друг.
  • Поръсваме леко с олио и слагаме във фурната на 200 градуса за 30-тина мин.
  • След като е готово изваждаме и поръсваме с останалия кашкавал и ситно нарязания магданоз.
  • Сервира се горещо.