Не киселей

icon
Sofialive.bg

Воденето на здравословен начин на живот не е лесна работа, а предизвикателна симбиоза между балансирана диета, упражнения, прием на достатъчно вода, здрав сън и още куп неща, за които да помислим. Винаги ще са актуални и въпроси като: дали нещо, което е полезно, всъщност не вреди на друго; нужно ли е да се намалят въглехидратите; рибата тон съдържа ли прекалено много живак; как да си набавим петте дневни порции плодове и зеленчуци и какво още можем да направим, за да бъдем здрави.

Революционно проучване разкрива, че модерните и богати на киселини диети могат да доведат до износване на зъбния емайл. Сред млади хора, между 18 и 35 години, е установено, че 30% от тях вече имат признаци на износен зъбен емайл - още познат като киселинна ерозия. Това е отслабване и постепенно изтъняване на зъбния емайл, като обикновено се причинява от киселините в ежедневните съвременни диети. За съжаление киселинната ерозия е необратим процес, затова е важно да се знае дали сме изложени на риск.

tooth2_800_01

Честото консумиране на храни и напитки, богати на киселини, като газираните напитки, виното, купа с плодове или чаша портокалов сок могат да са причинители на киселинна ерозия. Достатъчни са само четири киселинни момента на ден, за да поставят зъбите ни под риск. Засега само зъболекар може да забележи ранните признаци на киселинната ерозия, които включват изтънял, прозрачен, пожълтял или загубил блясъка си емайл, но ако бъде оставена да прогресира, белезите й могат се видят и с неопитно око.

Разбира се, като във всичко, ключът е в баланса. Не е задължително да променяме една диета ако тя е здравословна. Спокойно можем да се насладим на специалните моменти с чаша шампанско или свежите плодове, стига да знаем няколко прости трика, които ще предпазят зъбния ни емайл:

За да предотвратим ефектите от киселинната ерозия, първо е хубаво да си запазим час при стоматолога. Той може да прецени признаците на киселинна ерозия, както и рисковете, произхождащи от диетата и навиците ни за поддържане на устна хигиена.

tooth1_800


В случай че има изтъняване на зъбния емайл, зъболекарят ще препоръча различни начини да се предпазим от ефектите на киселинната ерозия, като например:

- Можем да мием зъбите ни по два пъти на ден с флуоридна паста за зъби Pronamel - изключително подходяща против киселинна ерозия, заради формулата й с оптимизирано съдържание на флуорид, което заздравява увредения емайл и го предпазва от изтъняване за в бъдеще.

- В никакъв случай да не се отказваме от здравословната храна и особено плодовете, но да премислим начина, по който я консумирате. Например да намалим времето, през което богатата на киселини храна е в контакт със зъбите ни. Тук на помощ идва и сламката, която намалява задържането на киселинни напитки в устата.

- Не бива да придобиваме навика да мием зъбите ни непосредствено след хранене или консумиране на напитки, защото така допълнително изтъняваме емайла. Когато го правим, сутрин и вечер преди лягане, е хубаво да изберем четка с подходяща за нас дебелина на влакното. Препоръчително е с по-меки. Можем да комбинираме и флуоридна паста за зъби с вода за уста с флуорид за още по-добра защита.

fruit_3_1024

Ето и за финал няколко полезни факти за плодовете:
Консумирането на разнообразни плодове и зеленчуци спомага да си набавим нужните витамини и минерали като Витамин C, фолиева киселина и калий. Цитрусовите плодове съдържат повече киселини, но сливите и ягодите например също са доста киселинни. Бананите пък са едни от плодовете с най-малко съдържание на киселини, а имат и доста магнезий, което спомага за здравия сън и съответно за широката усмивка.

Отмъкнал е ловджийската шапка на дядо си и не влиза в съда с къси панталони. Никога