Не разгневявай планината

icon
Sofialive.bg

Някои хора просто не са родени да карат ски. Например аз. Първият и единствен път, когато се качих в планината с тази цел, завърши с един микрокосмос от лични катастрофи и печално оттегляне обратно надолу с наведена глава и закани това никога повече да не се повтори. Жалко...А всичко започна толкова обещаващо! Издокаран в лъскава екипировка, която блестеше тържествено на фона на сияещото слънце, изпълнен с надежда и оптимизъм, бодро слязох от лифта, празнувайки първите си крачки на снежна писта. Един приятел благородно  ми показа как да прикрепя обувките си към ските и ето че бях готов - готов да разцепя! Забих щеки в снега и се оттласнах напред. Това се случи отстрани на пистата, на равна повърхност,по която се понесох сладко и спокойно. "Ми, ей го на - вече карам. Кеф! This game is Easy!" Не след дълго обаче усетих, че наближавам едно дърво... Вече завършен скиор, реших да спра, но тогава пък то самото започна да наближава към мен! Понечих да завия, но и то взе, че зави! Двама души се втурнаха да ми помагат и неусетно станаха част от една незабравима маневра, която завърши с всички ни на кълбо пред невъзмутимото планинско дърво.

Ако, за разлика от мен, си имал желанието и волята да преодолееш по-горния мизерен етап, сега вероятно си щастлив скиор, чието сърце тупти отброявайки дните до началото на новия сезон. Вероятно си добре запознат с дейността на БАССЕС (Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил). Ако случайно не си, хвърли един поглед на www.befsa.com.

Днес е поредната организирана от асоциацията лекция на тема Лавинна безопасност. Тя ще се състои от 19 часа в 65-та аудитория на ректората на Софийския университет с лектор Момчил Панайотов.

Тази година за пръв път входът на лекцията ще бъде платен, но няма да има фиксирана сума - даваш колкото преценш. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на мобилен учебен полигон за лавинни предаватели, който ще се използва на практическите курсове.

На място можеш да се сдобиеш и с книгата Лавинна безопасност - наръчник за скиори и сноубордисти, издадена от БАССЕС.

Текст Насо Русков (Представи ли си го на ски? Ние не...)

Никога не прави едно и също нещо два пъти и никъде не тръгва без шапка