Нещо не бръмчиш напоследък

icon
Sofialive.bg

Шегата в заглавието настрана, но смъртността на пчелните семейства през последните 2-3 десетилетия си е жива трагедия. Вероятно не си даваш сметка, но малките бръмчалки опрашват 84% от растенията, благодарение на които се храним здравословно.

Тази година Европейската комисия най-накрая си призна, че нещата вървят на зле, докато в САЩ още миналата се хванаха за главите - за 12 месеца пчелните семейства в страната намаляха с 1/3. Всяка година около 20% от тях в Азия и Латинска Америка също загиват, а всичко това може да се окаже катастрофално за земеделски култури, както и за много диви растения, които са довиждане без опрашване.

Преди да заподозреш някаква световна конспирация или да си въобразиш пъклен сценарий, ще ти кажем, че причината за този апокалипсис е съвсем прозаична и се нарича „пестициди". Без употребата на химически препарати обаче земеделците не дават никакви гаранции за успешното изхранване на световното население, което всяка година набъбва със 70 млн. души. В същото време именно използването им разгонва фамилията на пчелите, без които огромен процент от флората на планетата ще изчезне тотално. Получава се затворен кръг, от който измъкване няма.

2_1149

И ако на нас не ни вярваш, за цялата работа предупреди още Айнщайн, като каза: „Изчезнат ли пчелите от лицето на земята, на човека му остават още четири години живот. Без пчели няма опрашване, няма растения, няма животни, няма и хора". За момента последните в редичката нямат никаква идея за алтернатива на пчелното опрашване. (Освен ако в Китай не са почнали да го правят на ръка, но още не сме чули за подобно нещо.) Затова единствената ни надежда е в органичното земеделие и в проявата на повече здрав разум.

Забелязахме първо червеното му яке, а когато се приближи, видяхме, че е Любо от П.И.Ф.