Огретен с картофи в специален сос

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

картофи - 1 кг

масло - за намазване

галета - за поръсване

сирене - 200 г натрошено

кашкавал - 100 - 150 г за поръсване

сос бешамел


олио - 1 с.л.

масло - 40 г

брашно - 2 с.л.

прясно мляко - 400 мл

сол - на вкус

 

Начин на приготвяне:

1. Сварете обелените картофи, нарязани на полумесеци, с малко сол и отцедете.

2. Намажете тавичка с масло и поръсете галета.

3. Смесете картофите с натрошено сирене и сипете в тавата, като ги заравните.

4. Загрейте олио и масло, изсипете брашното и бъркайте с телена бъркалка да добие кремав цвят, става за минута, и налейте топло прясно мляко и бъркайте докато се сгъсти.

5. Овкусете със сол на вкус и заливате картофите със соса Бешамел.

6. С вилица се набожда тук-там сосът да попие навсякъде.

7. Печете в загрята фурна 200 с около 20 минути и поръсете с настърган кашкавал.

8. Печете още 10 минути да се зачерви и извадете.

9. Охладения огретен нарежете и сервирайте с кръгчета червена чушка.

 

Приятен апетит!