Оригинална рецепта за сос Болонезе

icon
Sofialive.bg
Източник: RitaE / Pixabay

Необходими продукти:

кайма - 250 г, телешка + 250 г свинска

чесън - 3 скилидки

колбас - 100 г

моркови - 1 бр.

лук - 1 глава, кромид

целина - 1 стрък


прясно мляко - 120 мл

зехтин - 5 с.л.

червено вино - 120 мл

домати - 800 г, белени консерва

доматено пюре - 2 с.л.

босилек - 1 щипка, пресен

черен пипер - на вкус

сол - на вкус

пармезан - 3 с.л.

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина и маслото, запържете чесъна и колбаса.

2. След няколко минути добавете лука, моркова и целината.

3. След като омекнат добавете и двата вида кайма, бъркайте, докато станат на трохи.

4. Долейте прясното мляко и гответе 10 мин.

5. Добавете размитото във вода доматено пюре и нарязаните на ситно домати.

6. Долейте 800 мл гореща вода, овкусете със сол и черен пипер.

7. Поръсете с босилек.

8. Сосът Болонезе гответе около час и половина, като в последните минути добавете настърганият Пармезан.

 

Приятен апетит!