Оседлай зимата

icon
Sofialive.bg

Януари е киселяк, откъдето и да го погледнем. Останал си без пари след празниците, връщаш ненужни тостери и машини за обезкостяване на маслини, а на всичкото отгоре ти предстои да се сблъскаш и с първата работна седмица. През този месец ти е останала само болката и черният дроб (да се надяваме), а празничните дни са далечна утопия, която вече се чудиш дали си е струвало да си причиниш. По всички статистики това е най-депресарското време в годината, но добрата новина е, че и то все някога има край. Ако искаш месецът да мине бързо, можеш да го запълниш с някое от долните ни предложения. Помни, че нещата винаги могат да станат по-откачени, отколкото си представяш.

bell_epok_1200

Ски, кърлинг и бобслей, като през 1899
Всяка година в края на януари в курорта Кандерстег, Швейцария, се състои Belle Époque week. Една седмица, която съчетава спортове, партита и угощения в духа на Бел Епок, като всички участници са подобаващо облечени и използват пособия и уреди, характерни само за онова време. Освен базарите, вкусните пайове и печените по стара традиция меса, там можеш да пробваш и типични зимни спортове. Ако имаш път към Кандерстег, опитай спускане с дървени ски и щеки от едно време или луд бобслей истинска старовремска шейна от тежко дърво. Здравето ти след края на изпълнението ще е резултат от горещи молби към Вселената и чист късмет, но ние ще ти стискаме палци.

zorbing_1024

Руска му работа или зорбинг
Зорбингът е спускане по наклонена повърхност на прозрачна топка, пълна с въздух. И с теб. Най-често в топката могат да влязат от един до трима души, но истината е, че ако говорим за Москва, броят не е уточнен. Зимният зорбинг е типично руско изобретение, а за него има специално пригодено трасе в парка Фили в руската столица. Удоволствието струва около 20 евро на човек, а ако искаш да си правиш зорбинг състезание, тоест едновременно да спуснат твоята топка и тази на приятели по склона, може да получиш и отстъпка. Траекторията на въртящите се обекти обаче невинаги е под права линия - може да се получи топка върху топка, а руските екскурзоводи да ти се позабавляват на чашка или две водка.

kayak_1024

Каяци и крила на сняг
Обикновено тези типично летни спортове свързваме с вода, слънце и неизменна доза адреналин. Е, адреналинът остава, но този път местим крилата и каяците на сняг. Сноукайтингът е измислен в Австрия, но това не му пречи да е популярен навсякъде по света. В руския град Толиати има ежегоден шампионат, а спортни бази за сноукайтъри има дори в Далечния Изток и Кавказ. Каяците пък отдавна се подвизават на зимна територия, но досега се използваха главно на лед от любители на екстремните спускания. Този път вече може да ги видим и на сняг, като вместо по бързеи, лодките скачат от високи преспи и снежни склонове.


ice_dive_780.

Ледено гмуркане
Да плуваме в ледени води отдавна си го знаем, особено, когато вадим кръста на Богоявление, но явно за чужденците това си е екстремен спорт. В Германия, Русия, Финландия и къде ли още не се организират шампионати по плуване в минусови температури, а в Китай, като част от традиционния фестивал на леда и снега миналата година над 700 души взеха участие в състезание по плуване в ледени води.

naked_606

Голи и смели
Най-екстремният вариант на всички зимни спортове си остава традицията да ги практикуваш гол. Хората по света отдавна са се светнали и днес съществуват хиляди варианти на нудистки дисциплини за екстремисти. Голи ски, сноуборд, спускане с шейни, голо гмуркане под лед и какво ли още не. Лекарите казват, че офертата не е препоръчителна, ако не си в отлична физическа форма, а техниките за преодоляване на температурния шок трябва да се усвоят добре, за да не се окажеш в болница след приятния гол уикенд по спортните трасета. Голи или не - знаеш: най-важното е да сме здрави, за да спортуваме. А спортът е здраве!

Текст Михаела Самарджиева

Напълно пристрастен към винилите и въобще не се кефи на черния цвят