Патладжани с кайма и ориз

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

патладжани - 3 бр. средни

зелен лук - 2 стръка

домати - 1 бр.

ориз - 150 г

кайма - 250 г

олио - 1/2 ч.ч.


сол

черен пипер - млян

магданоз - свеж

 

Начин на приготвяне:

почистете патладжаните от дръжките и ги разрежете на половина по дължина.

С помощта на остър нож отстранете вътрешността.

Сложете разрязаните патладжани и сърцевината им в подсолена студена вода, за да се отцеди горчивия сок.

Почистете и нарежете лука на ситно.

Загрейте олиото в съд за готвене и добавете лука.

Добавете и сърцевината, нарязана на малки кубчета.

Прибавете и нарязаният на кубчета домат.

Задушете.

Добавете измития ориз и гответе на слаб огън, като бъркате места.

След като оризът си промени цвета, добавете каймата леко размита с малко вода.

Овкусете със сол и черен пипер.

Свалете плънката от котлона, похлупете съда с капак и оставете да се охлади.

Изплакнете патладжанените лодки с вода и ги наредете в подходяща тава за печене.

Напълнете ги със сместа.

Налейте внимателно топла вода до средата на патладжаните.

Печете на 180 °C до готовност но ориза в патладжаните на фурна.

Преди да сервирате, поръсете със свеж магданоз патладжаните с кайма и ориз във фурна.