Перфектният шоколадов козунак

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

брашно - 550 г

захар - 130 г

яйца - 3 бр.

ванилова паста - 1 ч.л. ( може и есенция или прясна )

лимонова кора - 1 бр.

портокалова кора


краве масло - 60 г

мая - 7 г суха или 45 г прясна

олио - 20 мл (10 г за тестото в началото, 10 г по - късно)

коняк - 10 мл

прясно мляко - 200 мл

натурален шоколад - 100 г

ЗА НАМАЗВАНЕ

жълтък - 1 бр.

прясно мляко - 20 мл

 

Начин на приготвяне:

  1. Счуквате яйцата в дълбок съд.
  2. Добавяме захарта и разбиваме с миксера.
  3. Добавяме още и ванилията, коняка, портокаловата и лимоновата кора. Също така млякото и 10 мл от олиото.
  4. Разбиваме до получаването на хомогенна смес.
  5. Малко по малко добавяме пресятото брашно и сухата мая.
  6. Омесваме меко тесто.
  7. След това го разsтиламе на плота и добавяме мекото масло и останалите 10 мл олио.
  8. Месим до пълното им поемане.
  9. Получава се едно меко и леко лепкаво тесто.
  10. Връщаме го в купата, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва за 1 час.
  11. Разтапяме шоколада на водна баня.
  12. След изминаването на един час, разделяме тестото на две части.
  13. С едната част смесваме шоколада.
  14. Оформяме плитка с двете части.
  15. Поставяме ги в ринг без дъно, върху тавичка за печене с хартия за печене.
  16. Отново покриваме с кърпа да втасва за още 40 минути.
  17. Намазваме с разбит жълтък и 20 мл прясно мляко.
  18. Печем в предварително загрята фурна на 180 °C до зачервяване, поставяйки козунака с шоколад на най-долното ниво във фурната.
  19. След това покриваме с хартия за печене и печем за още 20 минутки.
  20. Горе долу за общо 45 минути.