Пиле със зеленчуци и сос бешамел на фурна

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

броколи - 1 голяма глава

пилешки гърди - 2 бр. (1 пеперуда, голяма)

кашкавал - 150 г

черен пипер - 2 ч.л. или на вкус

червен пипер - 1 ч.л.

зехтин - 6 с.л.


сол - на вкус

бяло вино - 150 мл

ЗА БЕШАМЕЛ

прясно мляко - 500 мл

краве масло - 40 г

брашно - 40 г

индийско орехче - 2 щипки

бял пипер - 2 щипки

сол - 1 ч.л.

 

Начин на приготвяне:

  1. Почистете пилешките гърди от ципи и бели части.
  2. Нарежете ги на хапки и мариновайте в зехтин, черен пипер, бяло вино, червен пипер и сол.
  3. Оставете да престои така около 2 часа.
  4. След това отцедете виното и прехвърлете месото в тавичка.
  5. Измийте и нарежете броколите на розички.
  6. Овкусете ги със сол, зехтин и черен пипер и подредете върху пилето.
  7. За Бешамела, запържете брашното в маслото, докато замирише приятно.
  8. Сипете млякото малко по малко при непрестанно бъркане с дървена лъжица или телена бъркалка за по-лесно.
  9. Варете соса около 8-10 минути на умерен огън и накрая го овкусете.
  10. Бешамелът трябва да бъде малко по-рядък от обикновено.
  11. Залейте продуктите в тавичката с белия сос, завийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 200 °C фурна за около половин час.
  12. Извадете тавата и проверете дали са готови месото и зеленчука, ако прецените, оставете за още малко да се запекат.
  13. Накрая поръсете с настърган кашкавал печените броколи и върнете във фурната, за да се разтопи и хване златиста коричка.