Погачата, която трябва да правите по важни поводи

icon
Sofialive.bg
Източник: Zozz / Pixabay

Необходими продукти:

брашно - около 850 г

газирана вода - 500 мл

мая - 30 г прясна

сол - 1 1/2 с.л.

захар - 2 с.л.

олио - 5 с.л.


оцет - 1 с.л.

ОЩЕ

олио - 50 мл за намазване

сусам - 1 с.л. за поръсване

 

Начин на приготвяне:

  1. Затоплете 100 мл от газираната вода и разтворете в нея маята и захарта.
  2. Пресейте брашното, прибавете към него солта и разбъркайте.
  3. Оформете кладенче и прибавете сместа с маята.
  4. Покрийте съда с кърпа и оставете да престои 10 на минути. Това време ще е достатъчно маята да се активира.
  5. След това прибавете останалата газирана вода, която трябва да е със стайна температура, олиото и оцета.
  6. От посочените продукти замесете меко, гладко и еластично тесто, което на лепне.
  7. Поставете тестото в купа и го покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.
  8. Времето за втасване ще зависи от температурата в помещението.
  9. След като това стане премесете тестото за кратко, за да изкарате въздуха от него и го разделете на три равни части.
  10. Всяка част разтопете върху набрашнена повърхност в правоъгълна форма с дебелина около 0. 3 см.
  11. Намажете кората с олио и навийте на руло.
  12. Края на рулото притиснете с пръсти по цялата дължина, за да не се отваря при печене.
  13. Направете разрези с остър нож, потопен в брашно без да стигате до края.
  14. След това вземете дървено шишче и притиснете в средата на всяко парче.
  15. Намажете тава с диаметър 30-32 см с олио и поставете първото руло в центъра на тавата.
  16. Направете същото и с останалите две части тесто, като тях ги подредете около центъра.
  17. Покрийте погачата с фолио и оставете отново да втаса за още 30 минути.
  18. След това намажете внимателно с олио, с помощта на силиконова четка и поръсете със сусам.
  19. Сложете постната питка да се пече в загрята на 180 градуса фурна първоначално само на долен реотан за 10 минути.
  20. След това включете и горния реотан на фурната и допечете питката още 30 минути.
  21. За да остане мека, покрийте погачата с памучна кърпа, след като я извадите от фурната.