При настинка или грип, пробвайте това и ще се излекувате на момента

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Ето някои природни церове за борба с настинките и грипа.

Клиновиче

Китайците използват клиновичето вече от няколко хилядолетия за подсилване на имунната система. Изследванията са доказали, че тази билка намалява честотата и продължителността на настинките и грипа главно чрез стимулиране на имунната система и по-малко чрез директно унищожаване на вирусите. Клиновичето може да се използва под формата на екстракт, а корените му да се добавят към супи.

Ехинацея

Приемането на ехинацея при първите сигнали за настинка или грип често води до изчезване на тези симптоми още на другата сутрин. Този екстракт от лилавото шишарково растение е бил високо ценен от коренните американски жители и е използван от първите американски лекари преди широкото разпространение на лекарствата.

Сега ехинацеята се радва на заслужено възраждане и в момента е най-известната американска билка. Причината е проста: тя действа. Това е. Ехинацеята стимулира имунната система на клетъчно ниво. Първо тя стимулира костния мозък да засили фагоцитозната си активност. След това улеснява освобождаването на тези фагоцити в кръвния поток и лимфната система. Попаднали там, тези клетки-войници намират и унищожават микроорганизмите-причинители на настинката и грипа, с по-голям от нормалното интензитет.

Тъй като периодът на повишената активност на имунната система е кратък, ехинацеята трябва да се използва не повече от четири дни. Ако има още нужда от билката, имунната система трябва да почине четири дни, преди тя да се използва отново.


Хидрастис

Хидрастисът притежава силни антисептични свойства, даващи му възможност да унищожава различни микроорганизми, в това число паразити, бактерии и вируси. Той действа успокоително на лигавицата и затова е чудесно лекарство при възпалено гърло.

Препаратите, съчетаващи хидрастис с ехинацея, са много добри за лечение на настинка в стадий на прогрес, както и на грип, поразяващ дихателните пътища. Подобно на ехинацеята хидрастисът трябва да се приема за кратки периоди от време.

Джинджифил

Джинджифилът е отлично освобождаващо бронхите средство. Като еспекторант помага за прочистването им от слизести течности, дължащи се на настинка. И противоположно на гореизложените билки джинджифилът може да се приема ежедневно като чай, в прахообразна форма или в течна форма на екстракт.

Една глътка джинджифилов екстракт прочиства бронхите за няколко минути. Той е и отлично лекарство за стомах, потиска гаденето и симптомите на стомашната настинка.

Зелен чай

Зеленият чай има огромни почистващи възможности и може да се приема, докато сте болни от грип.

Бряст

За успокоение на раздразнено, уморено или възпалено гърло и порив суха кашлица брястът се приема под формата на бонбон, чай или настойка. За приготвяне на чай 30 г кора на прах се залива с половин литър вряла вода и се запарва за 15 минути.

Комбинирани лекарства за настинки и възпалено гърло

Една лъжица пчелен прополис в хомеопатичен разтвор се комбинира с екстракт от ливадна детелина и корени от сладник. Добавят се десет капки колоидно сребро. Гаргарата и приемането на това лекарство на всеки четири часа помага при борбата с местните бактерии и вирусни инфекции в гърлото и трахеята.