Пълнен патладжан по специална рецепта

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

патладжани - 5 бр. средни

кайма - 500 - 600 г

доматен сок - 1 буркан (200 г), /стерилизирани домати

лук - 2 глави

чесън - 2 скилидки

моркови - 1 бр. /малък/


синьо сирене - 150 г

кашкавал - за поръсване

олио

босилек

риган

чубрица

черен пипер

сол

 

Начин на приготвяне:

Патладжаните се режат по дължина, осоляват се и се оставят да се отцедят за около 45 минути.

След това се изплакват, издълбават се и се обръщат на кухненска ролка.

В дълбок тиган се загрява олиото.

Добавят се нарязаните на ситно лук и чесън.

Когато добият леко златист цвят, се добавя морков.

Каймата се размесва с малко вода, за да се разбие хубаво и да не стои на бучки.

Добавя се в тигана към останалите продукти и се запържват, докато остане само на мазнина.

Добавя се вътрешността на патладжана, която е нарязана предварително на малки кубчета.

След като се изпържат добре, се добавя доматеният сок/стерилизирани домати и подправките на вкус.

След готовност се пълнят патладжаните, поставят се парченца синьо сирене отгоре и се пекат на хартия за печене, в предварително загрята фурна на около 180-200 градуса.

След като се изпекат патладжаните с кайма, се слагат тънко нарязани парченца кашкавал или настърган кашкавал, и се запичат отново до желаният цвят.