Пълнени тиквички с ориз

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

тиквички - 3 бр.

ориз - 60 г

зехтин - 3 с.л.

вода - 120 мл

сушени домати - 9 бр. от буркан

лук - 1 глава


чесън - 2 - 3 скилидки

натрошено сирене - 50 г

хмели сунели - 1 ч.л.

риган - щипка

сол

черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Запържете в тиган ситно нарязания лук и чесън, добавете ориза и гответе докато стане прозрачен.

Налейте 120 мл вода, похлупете с капака и гответе за около 20 минути.

Разделете тиквичките на две по дължина и изгребете вътрешността с лъжица.

Добавете в тигана ситно нарязаните вътрешна част на тиквички и домати, хмели сунели и ригана.

Разбъркайте, похлупете и оставете за около 10 минути да се готви на тих огън.

Напълнете тиквичките със сместа, сложете ги в тавичка, поръсете с натрошеното сирене и налейте малко вода на дъното.

Печете тиквичките с ориз и сушени домати в загрята до 190 градуса фурна за около 30 минути.