Пържен сафрид с картофена салата по специална рецепта

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

ЗА САЛАТАТА

картофи - 1 кг

лук - 1 глава

лимони - 1 бр.

сол

олио


ЗА САФРИДА

сафрид - 1 кг

царевично брашно - 3 с.л.

пшеничено брашно - 3 с.л.

чесън на прах - 1 с.л.

 

Начин на приготвяне:

  1. Картофите се обелват и измиват.
  2. Слагат се в тенджера.
  3. Заливат се с вода и се варят до готовност.
  4. Водата се отцежда и картофите се оставят да изстинат.
  5. Почистват се рибките сафрид.
  6. Разцепват се от долната дупчица към главата.
  7. Главата се отрязва и се отстраняват вътрешностите.
  8. Когато всички сафридчета са почистени, се измиват добре.
  9. В дълбока чиния се смесват двата вида брашно.
  10. Добавя се сол и чесън на прах.
  11. Всички сухи съставки се разбъркват.
  12. Рибките се овалват добре и отвътре откъм коремчето.
  13. Нареждат се върху дъска.
  14. Когато всичкия сафрид е овалян в панировката, се оставят за кратко, докато се приготви картофената слага.
  15. Картофите се нарязват на кубчета.
  16. Лукът се почиства и нарязва на едри кубчета.
  17. Добавя се към картофите.
  18. Отцежда се сока на половината лимон.
  19. Добавя се сол на вкус и олио.
  20. Разбърква се добре.
  21. Салата се оставя да поеме овкусяването.
  22. В тиган се слага олио да загрее.
  23. Изпържва се сафридът от двете страни.