Разкриха как и защо да намалим консумацията на сол

icon
Sofialive.bg
Източник: Jorge Royan / CC BY-SA 3.0

Добавянето на лимонов сок, нар, грейпфрут, боровинки, както и подправки и ароматни билки към ястията ще ви помогне да се отървете от навика да ядете солено. Това каза общопрактикуващият лекар, диетолог, доктор на медицинските науки Маргарита Королева.

Излишната сол в диетата задържа течности в тялото, повишава кръвното налягане и може да допринесе за увеличаване на теглото, категорични са специалистите.

"Следователно е необходимо да пренастроите чувствителността на рецепторите на устната кухина към друг вкус. Не по-малко приятен и ярък, но който в същото време няма да доведе до задържане на течности", казва диетологът.

По-рано диетолози предупредиха за способността на трапезната сол да предизвиква пристрастяване. Отбелязва се, че хората са пристрастени към солени храни. По отношение на вкуса, когато се добави сол, всяко ястие се усеща по-вкусно. Ако в ястието липсва някоя подправка, тогава, за да се получи обичайният вкус, човек инстинктивно добавя сол към него, пише vesti.bg.