Ремонт на покрива. Кога е време за смяна на покрива?

icon
Sofialive.bg
Източник: Actualno.com/Атанаска Маркова

Много съвременни покривни материали имат дълъг експлоатационен живот и не се нуждаят от подмяна в продължение на няколко десетилетия. Но има причини, поради които в тях могат да се образуват пукнатини или пробив, което води до течове на покрива. Ако не отстраните малкия проблем, той ще прерасне в голям, който води до сериозни разходи за решаването им. За да не се налага да сменяте целия покрив, трябва да го прегледате и ремонтирате своевременно.

Видове повреди на покрива

Има много видове повреди, които изискват да се огледат от опитен майстор на покриви.

Повреда на покривното покритие. Често се случва - грешки при избора на материали и изолация. В резултат на това върху покрива попадат материали, които не са в състояние да издържат на влага или силни студове. С настъпването на пролетта често се откриват течове.

Пукнатини по целия периметър. Различни дупки, пукнатини, които се намират на различни места, те се образуват поради нарушени норми на транспортиране или технология на полагане. Понякога при монтажа се появяват малки пукнатини. При валежи и ниски температурни разлики, пукнатината започва да се увеличава по размер.

Отлепване на материала. Този проблем често се среща при плоски и меки покриви, ако технологията при монтажа е нарушена. Например, преди да поставите мек покрив, е необходимо да почистите добре повърхността, тъй като и най-малкото замърсяване намалява експлоатационните свойства на материала.

Издуване на материала. При некачествена хидроизолация между слоевете прониква влага, която при повишаване на температурата кондензира и се превръща в пара. Това води до подуване на материала и образуване на гънки на покрива.

Износване на материала. Собствениците на жилища, които неправилно експлоатират покрива, могат да му намалят експлотационните качества. Например, не трябва да се ходи по мек покрив, за да не го развалите. Трябва да знаете местата, на които може да се стъпва.


Механично въздействие. Тук става дума за непредвидени обстоятелства, като падане върху покрива на тежки предмети (едра градушка, дървета), от които никой не е застрахован.

Видове ремонт на покриви

Основен ремонт на покрива

За да оцените мащаба на проблема и да разберете какъв вид ремонт е необходим, трябва да извършите визуална проверка. Трябва да започнете от тавана. Ако има течове се усеща миризма на влага. По-добре е да го направите при дъждовно време, така ще е по-лесно да се идентифицира проблема. Имайте предвид, че открит теч не означава, че има повреда на конкретното място. За да откриете точното място, трябва внимателно да разгледате покрива. Визуално оценявайки ситуацията, можете да разберете от какъв тип ремонт се нуждаете:

Поддръжка. Ако редовно проверявате покрива, всички ремонтни дейности ще бъдат сведени до този тип.

Основен ремонт. Ако броят на повредите надвишава 40% от общата площ на покрива, ще трябва да се извърши подмяна на целия покривен материал. Необходимо е да се демонтира старият покрив, да се подготви повърхността и да се постави нов материал.

Ремонт на покривната система. Невъзможно е да се пренебрегне повредата на рафтовата система, тъй като последствията от нея могат да бъдат много неприятни. Ако огледате покрива от страна на тавана, веднага може да се забележи счупване на греди. При частична повреда счупеният участък се изрязва, почиства се и се подменя, но при пълна повреда, гредите трябва да бъдат сменени.

Хидроизолацията. За да удължите живота на покрива е важно да се обърне внимание на качеството на хидроизолацията.

Видове материали при ремонт на покриви

Кой материал да се избере зависи от степента на увреждане на покритието. Има четири основни типа, които се използват за частичен ремонт на покрива:

Херметизиране. Това е необходимо за запечатване на шевовете между покривните листове, фуги в близост до комина, тръби и други.

Мастик за ремонтни работи. Битумният мастик е отличен при ремонт на покрива, има и хидроизолационни свойства. Той създава плътно и равномерно покритие.

Уплътнител за метални покриви. При ремонт на покрива с метални керемиди е подходящ уплътнител. В него има битумна мастика и силикон.

Боя за метални покриви. За да удължите живота на покрива от метал и поцинкована стомана, може да го боядисате със специален емайл.

Ремонтът на покрива е една от основните грижи за всеки собственик. Важно е да откриете и отстраните проблема навреме, за да удължите живота на сградата и да създадете среда за комфорт.