Рогчета с кремче като от доброто старо детство

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

ЗА ТЕСТОТО

яйца - 3 бр.

захар - 1 ч.ч.

кисело мляко - 1 ч.ч.

краве масло - 1/2 бр.

амонячна сода - 10 г (1 пакетче)


сода бикарбонат - 1 ч.л.

брашно - около 700 г за средно меко тесто

ЗА КРЕМА

жълтъци - 3 бр.

захар - 2 ч.ч.

брашно - 7 с.л.

прясно мляко - 1 л

 

Начин на приготвяне:

1. Разбийте яйцата на ръка заедно със захарта.

2. Към киселото мляко прибавете амонячната сода и содата бикарбонат.

3. Разтопете кравето масло и го добавете към сместа с киселото мляко.

4. Към готовата смес добавете вече разбитите яйца и захар.

5. Прибавете брашното и разбъркайте до получаването на меко средно меко тесто.

6. Готовото тесто разточете на тънко около 1 см.

7. Нарежете на ленти с широчина 5 см.

8. За да оформите фунийките, са ви нужни формички.

9. Намажете формите с краве масло.

10. Увийте лентите тесто около формите, като внимавате да застъпвате всяка над следващата и да се застъпват леко.

11. Печете се ретро фунийките 20-30 мин на 180 °C.

12. Оставете да се охладят.

13. През това време направете крема за фунийки.

14. Загрейте млякото заедно със захарта.

15. След завиране добавете разбитите жълтъци, като бъркате постоянно.

16. След около 5 минути сложете предварително размитото във хладка вода брашно.

17. Прибавете го на тънка струйка и ускорено разбъркайте, за да не стане на бучки.

18. Бъркайте, докато кремът се сгъсти достатъчно.

19. Готовите фунийки напълнете с млечен крем, като накрая всеки край овалвате в кокос или орехи, за да се запечата.

 

Приятен апетит!