Руло с ягоди

icon
Sofialive.bg
Източник: harryandlexy.com

Необходими продукти:

Пандишпанов блат

яйца - 4 бр. L

захар - 100 г +20 г за поръсване

брашно - 100 г

ванилия - 0.2 г

За пълнеж


ягоди - 350 г

захар - 120 г

 

Начин на приготвяне:

  1. За пълнежа от ягодово сладко, измийте ягодите и ги нарежете на колелца.
  2. Сипете към тях захарта и една- две лъжици вода.
  3. Поставете на огъня и варете сладкото до сгъстяване.
  4. Оставете да изстива и се заемете със блата за рулото.
  5. Чукнете яйцата в метална купа и сипете към тях захарта и ванилията.
  6. Поставете купата върху подходяща тенджерка с вода и сложете на котлона.
  7. Разбивайте на водна баня при слаба температура в продължение на 4 минути (температурата не трябва да надвишава 40 градуса).
  8. Дръпнете купата от водната баня и продължете да разбивате за още 6 минути без топлина. Трябва да се получи гъста пухкава смес.
  9. Пресейте към нея брашното на части като разбърквате плавно с шпатула до цялостното му усвояване.
  10. Сипете пандишпановата смес в голяма тава с размери 30/40 см. предварително застлана с хартия за печене.
  11. Заравнете добре на тънък пласт и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна.
  12. Печете в продължение на 10 минути.
  13. Разпънете чиста кухненска кърпа върху плота и я поръсете с около 20 грама кристална захар.
  14. Извадете пандишпановия блат от фурната и го обърнете върху захарта.
  15. Отлепете хартията внимателно и навийте на руло откъм по- късата част.
  16. Оставете да престои така за минимум 15 минути.
  17. След като сладкото руло изстине, отвийте го и намажете обилно с домашното ягодово сладко. Ако искате пълнежа да стане по- сочен, може да намажете преди това със сладкарски крем, бита сметана, маскарпоне или каквото имате под ръка. Само със сладко пак е хубаво.
  18. След като намажете равномерно, отново навийте пандишпановото руло.
  19. Поднесете с нарязани на тънко пресни ягоди и сметана (по желание).