Руло Стефани със сметана

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

свинска кайма - 1 кг

яйца - 3 бр. (2 за варене, 1 за каймата )

лук - 1 глава

чесън - 2 скилидки

джоджен - щипка

чубрица - щипка


сол

черен пипер

сметана - 100 мл

прясно мляко - 150 мл

краве масло - 50 г

моркови - 1 бр.

кисели краставички - 3 бр.

картофи - 500 г

дафинов лист

 

Начин на приготвяне:

  1. Сваряваме картофите с дафиновия лист, като преди това сме ги обелили.
  2. Овкусяваме ги със сол и черен пипер.
  3. Загряваме млякото и маслото и заливаме сварените картофи с него.
  4. Хубаво намачкваме, за да стане меко картофено пюре.
  5. Обелваме моркова и също го сваряваме.
  6. Сваряваме така и яйцата и след това ги обелваме.
  7. Каймата смесваме със ситно нарязан лук и чесън.
  8. Добавяме сухите подправки и хубаво разбъркваме.
  9. Каймата нанасяме върху стреч фолио.
  10. Върху нея притискаме с втори лист фолио и сплескваме хубаво, за да стане плоско.
  11. По средата нанасяме моркова, нарязан на жулиени, киселите краставички и яйцата, които сме разполовили.
  12. С помощта на долното фолио завиваме руло и леко притискаме, като така ще стане равно.
  13. Прехвърляме соленото руло в тавичка с хартия за печене и и печем във фурната за 40 минути на 200 градуса.
  14. Сосът, който се е получил в тавичката, го изсипваме в малка касерола и го смесваме със сметаната.
  15. Редуцираме сместа наполовина и я овкусяваме със сол и черен пипер.
  16. Пюрираме с пасатора.
  17. Презентираме, като в чинията нанесем първо пюрето, после две резенчета от рулото Стефани и накрая заливаме със соса.