С тази съставка става най-хубавият зелник

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

кори за баница - 1 пакет Одрински

зеле - 1 бр. средна по големина зелка

ориз - 1 ч.ч.

олио - 160 мл

целина - 4 - 5 стръка

сол - на вкус


черен пипер - на вкус

масло - 30 г

 

Начин на приготвяне:

1.Нарежете зелката на ситно, запържете я в половината нагрято олио за кратко, налейте малко вода и оставете да се свари.

2.Прибавете ориза, посолете и налейте 2 ч.ч. топла вода, разбъркайте и оставете да се свари ориза напълно.

3.Поръсете готовото ястие с черен пипер на вкус и нарязаната целина, разбъркайте и оставете да се охлади.

4.В намазана тава с олио, поставете 1 цял лист от корите, а останалите накъсайте на парчета.

5.Разделете накъсаните кори на три части, наредете първата част и поръсете с олио, разпределете половината плънка.

6.Отново парчета от корите поръсени с олио и останалата половина плънка, завършете с третата част кори.

7.Отгоре наредете накъсаните парчета масло и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 45-50 минути до златисто кафяв загар.

 

Приятен апетит!