Сладкиш с кифлички и коняк

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

кифлички - 5 бр. с пълнеж с локум

кифлички - 5 бр. с пълнеж с течен шоколад

захар - 1/2 ч.ч.

захар - 1/3 ч.ч. за карамела

прясно мляко - 500 мл домашно

коняк - 2 с.л.


яйца - 3 бр.

 

Начин на приготвяне:

Яйцата ги вадим на стайна температура. В купа ги слагаме с ½ ч.ч. захар. Ползваме чаша с вместимост от 200 мл. Тавата ни е с диаметър 25 см.

В купата разбиваме яйцата, после добавяме ½ ч.ч захар и коняк и пак разбиваме с миксера до гъста еднородна смес.

Сваряваме прясното мляко в тенджера на котлона и като изстине, го добавяме към яйчената смес и объркваме добре с шпатула. 1/3 ч.ч. захар слагаме в тиган да се карамелизира. Разбъркваме често.

Готовия карамел, още горещ и течен, изсипваме равномерно на дъното на тавата.

Нарязваме кифлите на филии и ги нареждаме върху карамела една до друга.

Изсипваме млечно-яйчената смес отгоре и печем сладкиша от кифлички в загрята на 180 г фурна за 25-30 мин.

Стяга се сместа и отгоре придобива загар. Вече готов, режем ретро сладкиша на парчета и поднасяме.

Ако обичате крем карамел и кифлички, това е идеалната комбинация.