Сладък чили сос у дома

icon
Sofialive.bg
Източник: RitaE / Pixabay

Необходими продукти:

люти червени чушки - 550 г изчистени

вода - 300 мл

оцет - 150 мл ябълков

лимонена киселина - 1 ч.л.

чесън - 5, 6 скилидки

захар - 750 г


сол - 1 ч.л.

 

Начин на приготвяне:

След като смеси сме почистели лютите чушки ги поставяме в подходяща по големина тенджера.

Наливаме водата и 100 мл от ябълковия оцет.

Захлупваме тенджерата с капака и я поставяме на котлона за заври.

Когато започне варенето, намаляваме котлона и оставяме да къкри 20 минути.

През това време си почистваме чесъна и го нарязваме на ситно.

Него ги поставяме, когато чушките вече са вряли 20 минути на котлона и сме ги отстранили.

Пасираме сместа.

Аз прекарах през цедката за по-голяма финност.

Към тази гореща смес за чили сос прибавяме останалите 50 мл оцет, захарта и солта.

Разбъркваме хубаво така, че захарта се стопи и след това връщаме на котлона.

Продължаваме да варим соса на умерен огън а това продължава около 20 минути.

Когато се сгъсти толкова колкото желаеме, добавяме лимонената киселина и вареме още една.

Този вид сос, аз наливам докато е още топъл, в предварително затоплени бутилки или бурканчета.

Затваряме веднага с капачки и обръщаме с капачката надолу.