Строй се, преброй се

icon
Sofialive.bg

Всяка година, когато наближи 15 септември, в главите ни отеква звукът на любимия училищен звънец. Е, за нас е любим, защото ни навява спомени за едно време, което вече няма как да върнем. Нали знаеш - носталгията... Сигурни сме обаче, че ако си имаш някой симпатичен малчуган у дома, като нашия приятел Мартин, например, първият учебен ден е смесица от силни емоции, трескаво вълнение и много стрес. Последното, досещаш се, се отнася към теб и олицетворява вечните неизвестни - откъде да купиш тетрадки, какъв ще е тоалетът на ученика за 15 септември, къде да обикаляш за раница и маратонки... И когато що-годе се приключи с тези въпроси от световно значение, започва статуквото - училище, уроци, вкъщи, училище, уроци, вкъщи. Ето къде се появяваме ние - спасителите на еднообразието (звучи епично, нали!). Ще ти представим няколко щури идеи за това как да направиш живота на хлапето си по-пъстър и то със съвсем полезни дейности.

school_800

Първата ни алтернатива на компютърните игри, която момчетата със сигурност ще приветстват, е спортното катерене. Бързаме да те успокоим, че съвсем не е толкова страшно, колкото звучи - спазват се всички правила за безопасност и разбира се, при хлапетата винаги има треньор, което прави заниманието подходящо дори и за най-малките ученици. Катеренето развива цялостната мускулатура на тялото, защото се използват всички двигателни умения. На Запад, например, има държави, в които стената за катерене е задължителна във всяко училище. Две тренировки на седмица, заедно с екипировка - седалка и въже, ще ти излязат до 60 лв. в хубава зала. От теб се иска само да не се притесняваш - опитай в някоя школа, където предлагат безплатно първо посещение.

climbing_800

Ако в дома ти пък се крие малка принцеса, чудесен избор за спорт е класическият балет. Както знаеш, хубаво е с това занимание да се започне доста рано - когато малчуганите са на по 3-4 годинки, но има и групи за начинаещи деца в училищна възраст. Този спорт също изисква около 40 лв. за осем посещения, ако се сдобиеш с месечна карта, като тази стойност е ориентировъчна. При балета трябва да предвидиш и екипировката - шорти за загряване, поличка, полупалци, боди, пачка и още куп мечтани от дамите аксесоари, като сатенени панделки, например.

ballet_800

Хлапетата, които си падат по епични битки и вълнуващи приключенски истории, ще останат очаровани от идеята да посещават занимания по стрелба с лък. Тази дейност е много древна - сведения за нея датират от около 20 000 години пр. н. е. Ако запалиш хлапето си по този спорт, със сигурност ще се увлече и по историите за Робин Худ и Винету и възпитаването на любов към книгата няма да е тежко изпитание. Тук отново безопасността е най-важна, като учениците са предвидливо разделени по възрастови групи и най-малките тренират отделно. При този вид стрелба трябва да отделиш средства за приличен лък, тетива, протектор за тяло и консумативи.


archery_800

Друга по-необичайна алтернатива за децата е йога. Този спорт е повече от полезен, когато става дума за балансиране на тялото и ума. Йога предлага техники за правилно дишане, развиване на детската физика и концентрация и възпитава уважение към себе си и света. Ако твоето хлапе все още не подкрепя подобна идея, съветваме те да опиташ йога за деца и родители. Семейните посещения са подходящи за деца до около 8-годишна възраст и се фокусират върху изграждането на самостоятелност, чувството за ориентация, себеизразяване, социализация и други. За карта с осем посещения на месец ще са ти необходими между 30 и 40 лв. Екипировката не е нищо особено - облекло от естествени, дишащи материи и прилична постелка за упражнения.

yoga_800

Стигнахме и до един любим за нас спорт - бразилското джу-джицу. То произхожда от японските бойни изкуства, като се появява в началото на XX век в Бразилия. Неговата цел е да развие у детето баланс, издръжливост и гъвкавост плюс способността да контролира себе си и партньора. При евентуална самозащита бразилското джу-джицу позволява нападателят, дори и значително по-силен, да бъде неутрализиран чрез техника, така че да няма последствия и за двете страни. Този спорт възпитава чувство за уважение, търсене на мирно решение, упоритост, самодисциплина, трудолюбие и още много ценни качества. За три посещения седмично месечната такса е 60 лв. Екипировката представлява кимоно за джу-джицу, което се отличава от облеклата за други бойни спортове със своята здравина. За първите тренировки обаче са достатъчни и удобни къси панталонки или анцуг и памучна тениска.

jujitsu_886

Накрая ще ти представим едно занимание, което невинаги се възприема от родителите като спорт, а всъщност е доста сериозен такъв - колоезденето. То е чудесен за развиване на баланс, контрол и координация, а освен това е и много забавен за всички малчугани. Също така, колоезденето изгражда култура за безопасно движение в градска среда. За практикуването на този спорт са необходими удобни спортни дрехи, каска и разбира се - подходящ велосипед. Екипировката можеш да допълниш с налакътници и наколенки. Удоволствието ще ти излиза около 50 лв. месечно, но със сигурност си заслужава инвестицията.

bike_800

И в духа на спортните ни мисли бързаме да ти подшушнем за наближаването на Декатлониада. На 14 септември, неделя, в Decathlon Подуяне и Decathlon Витоша те очаква цял ден спортни приключения. Ще има всевъзможни занимания като бейзбол, стрийт хокей, катерене, скаутски игри, гимнастика, колоездене, стрелба с лък, бойни спортове и спираме дотук, че времето ни изтича. Непременно се отбий до някой от магазините, за да поспортуваш с хлапетата и не пропускай да потърсиш екипировка, ако си харесал нещо от нашите предложения.

Текст Деяна Узунова

Изглежда корава мадама, но пред чара на Райън Гослинг и тя се предава