Тайната на бързото заспиване е разкрита - вече можем да се унесем в сън за една минута

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Ако имате тревожност или ако сте стресирани преди важно събитие, заспиването и може да е проблем. Опитайте това, за да успокоите нервите си и да си починете добре.

Нарича се методът „4-7-8“. Ето какво трябва да направите:

1. Дишайте спокойно през носа си за 4 секунди.

2. Задръжте дъха си за 7 секунди.

3. Издишайте бавно през устата си за 8 секунди.

Наистина е толкова просто. Може да звучи налудничаво, но наистина работи.

 


Как работи

Ето какво разбрах за това как работи. Когато сте стресирани или разтревожени, количеството адреналин в кръвта ви се увеличава и дишането ви става по-бързо и по-леко. Това дихателно упражнение действа като вид успокоително. Умишленото забавяне на дишането ви по този начин принуждава ритъма на сърцето ви да се забави, което ви кара да се успокоите много бързо; това е проста физиология!

Същото упражнение помага и за успокояване на ума ви, просто защото ви кара да се концентрирате изцяло върху дишането си. Не го осъзнавате, но в този момент вашата централна нервна система постепенно намалява активността си и чувството на безпокойство изчезва. Всеки невролог може да потвърди това за вас.

Резултатът е, че цялото ви тяло се отпуска. По бързина и сила на физическия ефект упражнението е подобно на анестезия. Той беше изследван от лекаря Андрю Уейл от Харвард, който установи, че методът „4-7-8“ е добре познат на индийските йоги от няколко века. Те го използват по време на медитативна практика, за да постигнат състояние на пълна релаксация. Следователно е факт да се каже, че е напълно безвреден.

 

С какво може да ви бъде полезно по-конкретно

Ако се събудите късно през нощта, защото нещо ви мъчи например, това ще помогне. Същото важи и когато се чувствате нервни преди състезание или важно събитие в живота. Методът „4-7-8′ гарантирано ще ви позволи да получите съня, от който се нуждаете!

 

За по-добър ефект можете да използвате тази "отвара за сън": 

1/4 супена лъжица мед

1/8 супена лъжица морска сол

1 супена лъжица кокосово масло

Можете просто да поглъщате тази смес както е или да я добавите в чаша топла вода - ефектът ще бъде същият.

Тези съставки не само ще имат голям ефект върху вашето здраве, но и ще намалят скоковете на кортизола, които пречат на способността ви да спите и ви събуждат през нощта.