Тези неща, които правите всяка сутрин, могат трайно да съсипят кожата ви

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Вашата рутинна грижа за кожата може да ви изглежда идеална и да отговаря на всичките ви нужди на кожата, но все пак има шанс някои грешки, които несъзнателно сте правили, да съсипят трайно кожата ви. От яденето на една и съща закуска всяка сутрин до прилагането на слънцезащитен крем само когато сте навън, има някои не толкова очевидни причини за досадни пъпки или преждевременни бръчки.

Като например: 

1. Ядете овесени ядки за закуска всеки ден

Закусването с купа овесени ядки е вкусен и здравословен начин да започнете деня си. Но ако го ядете всеки ден, може неволно да навредите на тялото и кожата си. Когато ядете овесени ядки твърде често, вие лишавате тялото си от други основни хранителни вещества, което от своя страна може да доведе до недохранване и да причини суха и лющеща се кожа.

2. Взимате дълги душове

Вземането на дълъг душ с пара е чудесен начин да се събудите сутрин, особено когато навън е хладно. Но навикът да го правите всеки ден може да попречи да осъществите вашите цели за здрава кожа. Горещата вода уврежда защитния слой на кожата, който задържа така необходимата влага, което води до ускоряване на процеса на стареене. И ако миете лицето си под душа, за да спестите малко време в сутрешната забързаност, може да увреждате капилярите на лицето си, защото горещата вода ги кара да се разширяват.

3. Първото нещо, което правите сутрин, е да пиете кафе


Много хора не могат да си представят сутринта без чаша горещо кафе и освен че е вкусно, кафето наистина може да е полезно за кожата ви. Но ако го пиете всеки ден, преди дори да сте закусили, може да причините на кожата си повече вреда, отколкото полза. Кафето е мощен диуретик, което означава, че може да доведе до лека дехидратация. Това от своя страна ще затрудни излизането на токсините от тялото през кожата ви и ще я направи по-предразположена към появата на преждевременни бръчки.

4. Нанасяте слънцезащитен крем само когато излизате навън

Слънцезащитният крем помага да защитите кожата си, когато сте навън през лятото, но нанасянето му дори ако прекарате цял ден на закрито, може да предотврати стареенето на кожата. Въпреки че стъклото, използвано в автомобили, домове и прозорци на офиси, блокира повечето UVB лъчи, то не предпазва кожата ви от вредните UVA лъчи. Така че, дори ако работите в офис по цял ден и не прекарвате много време на открито, е по-добре да нанесете слънцезащитен крем, за да помогнете на кожата ви да остане по-млада по-дълго.

5. Придържате се към една и съща рутинна грижа за кожата

Когато бързате да излезете през вратата сутрин, е по-лесно да вземете същия почистващ продукт за лице и овлажнител, които сте използвали предната вечер. Въпреки че купуването на кремове и маски, които вършат добра работа за вашия тип кожа, определено е удобно, използването на едни и същи продукти всеки ден не прави услуга на кожата ви. За да помогнете на кожата си да изглежда и да се чувства по най-добрия начин, дерматолозите препоръчват да промените рутинната си грижа за кожата според сезоните и да преминете от ексфолиращ почистващ продукт към по-мек, когато времето стане по-хладно.

6. Използвате грешен гел за лице

Ако някога сте забелязали, че лицето ви изглежда мазно, когато станете от сън, всъщност има научно обяснение за това. Тялото ви губи вода през нощта и като начин да предотврати дехидратацията, започва да произвежда повече себум, което ви кара да се събуждате с мазно лице. Но дори и да не понасяте омазняването и искате лицето ви да изглежда сухо и сияйно, не използвайте кремове със сулфати. По-добре е да измиете лицето си с хладка вода с нежен почистващ препарат и да нанесете кремче, преди да изсъхнете.