Традиционна рецепта за кьопоолу

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

патладжан - 10 кг

чушки - 5 кг зелени и червени

домати - 8 бр. едри

олио - 600 мл

чесън - 1 глава

сол - на вкус


захар - 1 с.л.

магданоз - 1 връзка

 

Начин на приготвяне:

1. Измийте доматите, патладжана и чушките, подсушете и изпечете, оставете да се задушат.

2. Обелете изпечения зеленчук и оставете за 5-6 часа под наклон, да се изцеди сокът им.

3. Накълцайте на малки кубчета и съберете зеленчука в голям съд.

4. На умерен огън в голяма тава налейте и нагрейте олиото.

5. Внимателно прибавете зеленчука при непрекъснато бъркане.

6. След като заври, прибавете сол на вкус, захарта, ситно накълцаните скилидки чесън и ситно нарязания магданоз, разбъркайте традиционното кьопоолу много добре.

7. Готовото кьопоолу разпределете в сухи буркани.

8. Затворете плътно и стерилизирате кьопоолу по стара рецепта за 20 минути след завиране на водата.

 

Приятен апетит!