Учените предупредиха да не ходим боси дори вкъщи - ето защо

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Да събуете обувките си веднага щом се приберете вкъщи е точно това, от което се нуждаете, за да се отпуснете след напрегнат ден. Но да оставите уморените си крака да се отпуснат не означава да ходите напълно боси у дома. Всъщност ходенето без домашни обувки може да има някои неприятни последици за здравето и красотата на краката ви.

Като например: 

1. Краката ви са по-изложени на бактерии

Дори току-що да сте измили пода, това не означава, че е напълно без микроби. Вашите подове може да изглеждат чисти, но в действителност все още има домашен прах, който съдържа много вредни бактерии и гъбички. Ако се разхождате боси, вие се излагате на микроорганизми, които могат да заразят кожата на краката ви. Това от своя страна може да зарази ноктите на краката ви и да ги накара да пожълтяват и да стават чупливи.

2. Твърдите повърхности не са добри за краката ви

Ходенето боси по тревата от време на време е приятно и дори може да ви помогне да се освободите от стреса, но ако го правите на закрито, всъщност може да влошите здравето на краката си. По-меките повърхности позволяват на краката ви да потънат естествено и поддържат вътрешната част на краката ви. Но повечето подове са твърди и ходенето без опората на обувките причинява неестествен стрес, който в крайна сметка може да доведе до болки в петите и коленете.

3. Може да доведе до наранявания


Събуването на обувките и оставянето на краката ви да дишат със сигурност е добро усещане след дълъг работен ден, но ходенето из къщата без обувки може да доведе до падания и наранявания. Проучванията показват, че носенето на чехли или чорапи без обувки може да причини падане и увреждане на мускулите в резултат на падането.

4. Може да ви нарани гърба

Ако някога сте усетили, че краката ви болят, след като сте ходили боси, всъщност има научно обяснение за това. Ходенето боси по твърди повърхности води до неравномерно разпределение на тежестта върху краката ви. Този дисбаланс може да влоши съществуващите деформации на краката и дори да засегне горните части на тялото ви, причинявайки болки в коленете и гърба.

5. Може да доведе до лоша миризма

Освен че ви болят краката и гърба, редовното ходене боси може да доведе до неприятна телесна миризма. Неносенето на обувки означава липса на защита срещу бактерии във фитнес залата и дори у дома. Когато ходите боси, можете лесно да влезете в контакт с тези инфекции, които могат да причинят миризма на краката ви.