Учените предупреждават да спрем да ползваме телефона си в тоалетната

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay

Много от нас са пристрастени към нашите смартфони, според скорошно проучване и може да не е толкова безобидно, колкото звучи. Ако сте човек, който просто не може да отиде до тоалетната без мобилния си телефон, има някои рискове, които трябва да имате предвид. Не само, че може да бъде вредно за нашето здраве, но също така влияе върху умовете ни и върху това колко добре работим.

Като например:

Може да разпространи много вредни бактерии

Скорошно проучване показва, че телефоните са по-мръсни от самата тоалетна чиния, доста отвратителен факт.

Установено е, че мобилните телефони са покрити с E. coli по време на проучване на деца в средното училище. Тази вредна бактерия е свързана с чревни проблеми като хранително отравяне, но това не е единствената вредна бактерия, която можете да вземете в банята.

Това може да увеличи шанса ви да получите хемороиди

Това вероятно се случва поради времето, прекарано в тоалетната, където се оказва натиск върху нашите органи, които остават без опора над тоалетната чиния.


Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се провери тази връзка, случаите на хемороиди се увеличиха след въвеждането на смартфоните. Ето защо, макар да се губим в телефоните си в тоалетната може да ни успокои на моменти, може да е причина за някои неудобни здравословни проблеми.

Може да ограничи способността ни за мислене

Мобилните телефони всъщност прекъсват концентрацията и мисленето ни, ограничавайки способността ни да работим върху проблем, дори когато не ги използваме или са изключени.

Следователно времето без разсейването на извадения телефон е от съществено значение за ума ни, а изключването му и прекарването на време сами понякога е точно това, от което се нуждаем. Това означава, че носенето на телефоните ни със себе си в банята отнема ценните почивки, от които се нуждае умът ни.

Може да причини дисфункция на тазовото дъно

Прекарването на продължително време в тоалетната, докато се разсейваме от нашите клетки, може да означава проблеми за нашите мускули. По-специално нашите органи като червата, пикочния мехур и вагината могат да се изплъзнат, защото мускулите на тазовото дъно вече не са достатъчно силни, за да ги поддържат.

Това отчасти се дължи на позата ни, докато седим на тоалетната, особено ако сме наведени над клетките си за дълго време.

Това увеличава вашата зависимост от вашия телефон

Въпреки че смартфоните ни свързват със света както нищо друго не може, те също са силно пристрастяващи. Всъщност 1 от 10 милениума би предпочел да загуби пръста си, отколкото клетката си. Това очевидно не е добър знак, тъй като показва, че сме започнали да се изключваме от заобикалящата ни среда.