В летните жеги тези плодове и зеленчуци ще ви помогнат да останете хидратирани

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Поддържането на хидратация е много важно, тъй като дехидратацията може да доведе до кожни проблеми, главоболие и мускулни крампи. Но пиенето на обикновена вода не е единственият начин да си осигурите така необходимата хидратация. Има определени плодове и зеленчуци, които съдържат толкова много вода, че всъщност си набавяте необходимите течности, докато се наслаждавате на вкусна храна.

Ето кои са те:

10. Манго

Водно съдържание: До 83%

Хранителни факти: Те са с много високо съдържание на калий, витамин А, бета-каротен и витамин С.

9. Боровинки

Водно съдържание: До 84%


Хранителни факти: Те са с много високо съдържание на калий, витамин А, витамин К и фосфор.

8. Ананас

Водно съдържание: До 86%

Хранителни факти: Те са с много високо съдържание на калий, магнезий, витамин С, фолат и витамин А.

7. Портокал

Водно съдържание: До 88%

Хранителни факти: Те са с много високо съдържание на фибри, калий, витамин С и антиоксиданти, борещи се с болестите.

6. Нектарини и азиатска круша

Водно съдържание: До 88%

Хранителни факти: Азиатските круши са с много високо съдържание на калий, докато нектарините съдържат добри количества витамин А, калий, бета-каротен и фосфор.

5. Пъпеш

Водно съдържание: До 90%

Хранителни факти: Една порция пъпеш съдържа 2 грама фибри и е много богата на витамин А, който засилва имунната система.

4. Ягода

Водно съдържание: До 91%

Хранителни факти: Те са богати на фибри, антиоксиданти, витамин С, фолат и манган.

3. Диня

Водно съдържание: До 92%

Хранителни факти: Те са богати на витамин А, витамин С, магнезий и мощни антиоксиданти, включително ликопен.

2. Тиквички

Водно съдържание: До 94%

Хранителни факти: Те са с високо съдържание на витамин С, тъй като една чаша съдържа 35% от препоръчителното дневно количество.

1. Краставица и маруля

Съдържание на вода: краставицата има до 95%, а марулята до 96%

Хранителни факти: Краставиците са с много ниско съдържание на калории и осигуряват малки количества витамин К, калий и магнезий. Марулята е много богата на фолат, което е много полезно за бременни жени, а също така има големи количества витамин К и витамин А.