Вкусен крем от череши

icon
Sofialive.bg
Източник: supichka.com

Необходими продукти:

череши - 300 г без костилки

прясно мляко - 500 мл

захар - 200 г

жълтъци - 4 бр.

брашно - 50 г

коняк - 50 мл


канела

ванилия - есенция

 

Начин на приготвяне:

Слагаме черешите в касерола заедно с 50 г от захарта.

След като се карамелизират, добавяме щипка канела и коняк.

След като алкохолът се изпари, отстраняваме от котлона.

Разбиваме жълтъците с останалата захар, от която заделяме около 2 с.л.

Прибавяме брашното, ванилията, портокаловата есенция и 100 мл от млякото.

Останалото мляко слагаме в касерола и загряваме на котлона.

На тънка струйка изсипваме яйчената смес в млякото, за да се темперират.

Издърпваме от котлона, прецеждаме и връщаме отново сместа на котлона.

Бъркаме непрекъснато, докато се появят балончета и ваниловият крем се сгъсти.

Отстраняваме от котлона. В подходящи купички поставяме от черешите, а отгоре заливаме с крема.

След като се охлади достатъчно, поръсваме с малко захар отгоре и с помощта на горелка карамелизираме.

Поднасяме веднага каталунски крем с череши.