За усмивката на бъдещата мама

icon
Sofialive.bg

Съвсем скоро си научила, че ти предстои най-важното събитие в живота - ти самата да дариш такъв. С радостта обаче идват и специалните грижи. Сега трябва да внимаваш повече за здравето си и да обръщаш внимание на себе си - все пак вече сте двама.

По време на бременността тялото ти ще премине през многобройни промени, породени от измененията на нивата на хормоните и появата на нови такива. Тези процеси имат и физически отражения, като най-явни са кожните промени, гадене и световъртеж, умора и сънливост. Хормоналните изменения могат да повлияят и на венците и да ги направят по-уязвими към плаката, което води до възпаление и кървене. Този проблем се нарича гингивит и между 50% и 70% от бременните жени страдат от него.

pregnant1_849

Как да разпознеш гингивита?
Симптомите са същите като при заболяване на венците. Захапеш ли ябълка например, или друга твърда храна, ще забележиш кървене, а самите венци стават зачервени и подути. Обикновено тези проблеми се проявяват през втория и третия месец от бременността и могат да продължат чак до осмия.

Как да поддържаш добро орално здраве?
Най-важно е храненето. Всеки стоматолог би те посъветвал да се придържаш към балансирана и здравословна диета. Друг важен момент е миенето на зъбите. Ако сутрин имаш гадене, не трябва да миеш зъбите си до час след повръщане. Киселината размеква емайла на зъбите и четкането им може да го увреди. И, разбира се, редовните визити при зъболекар помагат за навременно диагностициране и третиране на евентуални заболявания.

pregnant2_844

Какво съветва стоматолога?
Гингивитът се причинява от натрупване на плака, затова почистването на зъбите е особено важно. Ето няколко полезни съвета:
Четкай зъбите си поне две минути два пъти дневно с флуоридна паста за зъби, каквато е Parodontax®. При нея е експертно доказано намаляването на плаката, което помага предотвратяването на заболявания на венците.
Използвай конец или интердентална четка, за да почистваш междузъбните пространства и венечния ръб.
Необходимо е цигарите да станат табу по време на бременността, тъй като те могат да нарушат здравето и на твоите венци, и на тези на бебето.
Отлично решение е комбинацията на паста за зъби с вода за уста без съдържание на алкохол. Ежедневната вода за уста Parodontax не съдържа алкохол и има формула с двойно действие. Тя съдържа флуорид, за да заздрави зъбите и да предотврати появата на кариес, и 0,06% хлорхексидин диглюконат, за да запази венците здрави. Комбинирай я с ежедневната паста за зъби с флуорид Parodontax, която помага да спре кървенето на венците и намалява плаката.


А сега те оставяме и ти пожелаваме да си здрава и щастлива в оставащите месеци, докато се появи бебето.

Фотография Емануела Беловарски

Най-случайният от всички минувачи до момента - сама дойде в редакцията, а после цъфна и приятелят й Жоро