Защитата на стелажите за палети

icon
Sofialive.bg
Източник: Палетни стелажи

Защитата на палетните стелажи е важна за всеки бизнес свързан със складовата  логистика,  която използва решение за съхранение на палети. Но какво представлява защитата на стелажите за палети, защо е толкова важна и какви правни задължения са свързани с използването и?

 

Какво представляват предпазителите за палетните стелажи?

Най-просто казано, защитата за палетните стелажи се състои от елементи , използвани за предотвратяване на нанасяне на щети в складовите стелажни системи. Всяко място за съхранение, в което се използва подемно-транспортно оборудване, е изложено на рискове за безопасността , поради което защитата на стелажите в склада е необходима инвестиция. Има много видове защитни продукти, които могат да се използват в комбинация с модерна стелажна система. Това включва всичко, от монтирани на пода вертикални протектори за всяка стелажна колона до крайни челни предпазители за стелажните системи и ограничителни шини за всеки работен коридор между стелажните блокове. Без адекватна защита за палетните стелажи, вие рискувате да възникнат скъпи и потенциално катастрофални щети, излагайки работниците на риск от нараняване или смърт, както и увеличавайки вероятността стоките да бъдат унищожени. С поставените протектори за палетни стелажи ще създадете защитен слой, който ще държи машината далеч от крехките точки и ще предотвратява ежедневните бедствия.

Защо трябва да използваме протекторите  за палетните стелажи?

Защитата на стелажите може да има много предимства, започвайки с очевидната полза, която ще дойде от по-ниската степен на щети, причинени на даден модулен стелаж във вашето складово помещение. Машините, които се използват за обработка на палети в един склад, са тежки, мощни и могат да направят вдлъбнати или да унищожат изцяло блоковете със стелажи. Това не е риск, който трябва да поемете, когато сте поставили вертикални предпазители за палети.


Тук не става въпрос само за еднократни произшествия, а за износване при ежедневна употреба (амортизация). Ако стелажът е повреден дори леко, той вече няма да бъде безопасен за използване, независимо дали остава ударен и очевидно стабилен след удара. Това компрометира част от така необходимия ви капацитет за съхранение и ще доведе до увеличени разходи, докато решите да го поправите или подмените засегнатия модул.

Предпазителите за палетни стелажи не са просто превантивна мярка, защото физически блокира машината да не се сблъска в рамките и краката, но и защото действа като полезно напомняне на операторите, че има някои области, които трябва да се избягват. Очевидните протектори за стелажи ще се открояват от голямо разстояние и непрекъснато ще предупреждават служителите за необходимостта да се грижат, когато работят в и около склада. Този вид техника на защита е забележима и се прилага в други области на индустриите, които активно популяризират поради нейните въздействащи качества.

Има някои регулаторни причини да се инвестира в защита на палетни стелажи, които ще разгледаме по-късно. Но независимо дали сте задължени да повишите безопасността в склада си поради законов натиск, има много други причини да предприемете действия. От спестяване на пари до запазване на производителността и избягване на непланирано прекъсване на работата в склада, протекторите за палетни стелажи могат да продължат да изплащат дивиденти година след година.

Какви са различните видове предпазители за палетните стелажи ?

Съществуват разнообразни защитни продукти, предназначени за модерни системи за палетни стелажи, всяка от които изпълнява различна роля и се предлага на различна цена.

Протекторите за стелажи се предлагат в редица форми, от закрепващи се полимерни пенопластови предпазители за стелажните колони, които са или самозакрепващи или монтирани с велкро лента. Те са предназначени по същество да бъдат за еднократна употреба, така че когато някой е повреден след удар, той може да бъде отстранен и заменен за секунди, докато основната конструкция на стелажа е недокосната. Авариите с ниска скорост и сила могат да бъдат ограничени от този тип палетна стелажна защита, поради което те са много подходящи за колоните на стелажите за палети в работните коридори.

Предпазителите в краищата на стелажните  блокове  са по същия начин разнообразни по своя дизайн, като се предлагат еднокомпонентни тръбни сглобки от типа на бариери, създадени да спират ефективно тежкотоварната складова техника. Те са по-трайни и издръжливи, изработени от стомана, за да бъдат достатъчно здрави, за да поемат значителното количество сила, без да отстъпват и да оставят стелажите в риск. Покритите протектори за стелажи, монтирани на пода, са също толкова разнообразни по отношение на техния дизайн, възможности и разходи. Някои са оптимизирани, за да предпазят ъгловия крак на стелажния блок от удари или от раздразнения персонал и подемната техника. Други са подходящи да спрат всеки удър в работния коридор, за да не бъде уязвима стелажната колона от повреди, докато складовата техника се движи покрай тях, търсейки правилния палет, който да вземете.

 

Можете също така да инсталирате монтирани на пода предпазители, които се намират в края на всеки работен коридор и осигуряват постоянна дефиниция на това къде могат да се движи подемно-транспортната техника, без да остават неясноти относно най-безопасните пътеки, по които трябва да се движат. Тези протектори са може би най-издръжливите и здрави от наличните опции за защита, въпреки че затрудняват преконфигурирането на подредбата на стоките или извършването на корекции в работния процес, което си струва да се има предвид.

Защита на стелажите и законът.

Интересното е, че няма конкретни законови изисквания, регулиращи инсталирането и използването на системи и предпазители за защита на палетни стелажи, но има общи правила за здраве и безопасност, които се прилагат за този тип оборудване. В резултат на това е разумно за предприятията да спазват това законодателство, за да избегнат неспазване на регулаторите, както и да осигурят безопасност на персонала и да предотвратят ненужни щети.

Ще ви дадем прост пример за това: Стелажите, които са изложени на удари от машини и превозни средства от всякакъв вид, трябва да са защитени, по-специално на нивото на земята, където е най-вероятно да възникнат удари.

Не твърдим, че най-добрият вариант за това е под формата на предпазители, които могат да бъдат заменени, когато са деформирани, тези протектори трябва да бъдат добре видими, поради което те обикновено са оцветени в яръки цжетове. Това действа като предупреждение за операторите на складовата техника, като буквално да се отклоняват и да се придържат към предварително определен път.

На какви стандарти трябва да отговарят протекторите за стелажните системи?

До този момент трябва да се убедите в необходимостта от защита на палетните стелажи, но как можете да решите между различните налични решения? Очевидният отговор е да се разгледат стандартите, на които отговаря всеки продукт. Производителите, които са изработили своите складови стелажни предпазители, за да отговарят на тези международно приети стандарти, очевидно ще бъдат най-желаните в този случай.

На първо място е EN 15512, този европейски стандарт определя конструктивните изисквания за проектиране, приложими за всички видове системи с регулируеми греди, изработени от стоманени елементи, предназначени за съхранение на единични товари и подложени на предимно статични натоварвания.

SEMA има свой собствен стандарт за качество, който на практика е еквивалент на EN 15512, що се отнася до стелажите за палети и предпазителите, предназначени да предотвратят повреди.

Кодексът SEMA разказва подробно за точните профили за поглъщане на удари, на които трябва да отговарят предпазителите за стелажи, в зависимост от предвиденото позициониране. Например, монтираната в ъгъла стелажна  защита трябва да може да поеме 400 Nm сила, приложена както към предните, така и към страничните й повърхности, без да отстъпва. Протекторите в пътеката трябва да бъдат проектирани за поглъщане от 200 Nm, докато тези, предназначени за тежка употреба, ще трябва да бъдат определени и тествани в съответствие със заключенията от оценка на риска за всеки отделен случай.

Надяваме се, че сега оценявате и разбирате защитата на стелажите за палети и предимствата, които тя предлага за складовите оператори навсякъде.