Как да изберем подходящи продукти за проблемна кожа?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

В днешно време, предвид множеството предизвикателства, пред които хората са изправени, поддържането на здрав и озарен вид на кожата е все по-трудна задача, особено ако тя е проблемна.

В основата на постигане на тези резултати стои изборът на правилната козметика, която да отговаря на конкретните нужди и да се справя със специфичните проблеми, които имате, без да влошава състоянието.

Вижте някои съвети относно подборът на подходящи продукти за проблемна кожа в следващите редове, които експертите от екипа на онлайн магазин Лили Дрогерие споделят.

Установете типа на кожата ви

Първата стъпка от избора на правилната козметика за проблемна кожа е идентифицирането на нейния тип. Сред най-често срещаните грешки, когато става въпрос за закупуване на продукти за лице, стои неправилното определяне на вида на кожната структура и изборът на неподходяща козметика. По този начин те не само не съответстват на нуждите, но дори може да задълбочат проблемите ви.

Основните типове са три:

1. Мазна

Ще я познаете, ако забележите омазняване в Т-зоната (челото, носа и брадичката). При този тип има прекомерно производство на себум, което често може да доведе до акне, разширяване на порите и склонност към поява на черни точки.


    2. Суха

Обикновено се усеща стягане, съпроводено със сърбеж или дори болка. Кожната структура е видимо е суха, може да се наблюдават фини линии или лющене, особено през студените месеци от годината.

3. Комбинирана

Комбинираната съчетава първия и втория вид. Определени части на лицето, най-често Т-зоната, се омазняват, а на места има сухи участъци и петна.

Не забравяйте да определите дали тя е чувствителна, защото това е основен фактор при избора на козметика. Хората с повишена чувствителност се нуждаят от хипоалергенна и успокояваща грижа с изчистен състав и щадящи формули.

Съобразете естеството на проблема

Независимо дали имате дерматит, акне, свръхчувствителност, прекомерно омазняване, или друг проблем, който изисква специални грижи и подбор на подходяща козметика, винаги трябва да съобразите спецификата му.

Проверявайте състава на продуктите за наличие на вещества, които може да предизвикат алергични или други кожни реакции.

Освен това, избягвайте козметика със съдържание на агресивни съставки и алкохол, защото това може да доведе до усложнение на проблема.

Доверете се на утвърдени производители

Когато става въпрос за избор на козметика, винаги се доверявайте на утвърдени производители, които са известни с качеството на своите предложения и добрите производствени практики, които следват.

Може да потърсите мнение от познати, да разгледате различни рецензии, както и да потърсите помощ от специалист – дерматолог.

Независимо дали търсите серуми, гелове, емулсии, или прахообразни продукти в сферата на козметиката, винаги се съветвайте със специалист, особено ако имате кожен проблем.