Как да подсилим имунната система на децата през есента и зимата?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Есента и зимата са сезони, през които е нужно да обърнем специално внимание на здравето и имунитета на своите деца. Променливото време и по-честите контакти с вируси и бактерии повишават риска от разболяване. Поддържането на здравословен начин на живот и използването на подходящи хранителни добавки могат да помогнат за подсилване на имунната система на децата през есента и зимата, споделят експертите на Гален БГ.

Балансирано хранене и физическа активност

Има няколко основни стъпки, които да предприемете за подсилване на детския имунитет:

1. Здравословно хранене

Балансираната диета трябва да включва широк спектър от плодове и зеленчуци, които са богати на витамини и антиоксиданти. Най- важните от тях са:

  • витамин C – той се среща в изобилие в цитрусови плодове, киви, ягоди и червени чушки и е известен със своята способност за подсилване на имунната система и съкращаване на продължителността на настинките;
  • витамин D – дефицитът му е свързан с повишена честота на респираторни инфекции. Особено важно е да се приема допълнително през месеците с намалена слънчева светлина, а това става най-вече чрез мазни риби, яйца и обогатени храни.

2. Прием на микронутриенти

Някои минерали също играят важна роля за подсилване на имунната система на децата през есента и зимата, като:

  • цинк – този минерал отговаря за нормалната функция на имунната система на децата и възрастните и се набавя най- вече от месо, бобови растения, семена и ядки;
  • желязо – дефицитът му предизвиква анемия и умора, което прави организма на децата по-податлив на инфекции, особено през есента и зимата.

3. Физическа активност

Това е още един важен фактор за подсилване на здравето на децата през студените месеци. Упражненията стимулират циркулацията и помагат на имунните клетки и вещества да се движат по-ефективно в тялото. Дори нещо толкова просто като ежедневна разходка на чист въздух води до значително подсилване на имунната функция и намаляване на риска от заболявания.

Поддържане на хигиена

Необходимо е да се спазват и правилни хигиенни навици, особено за предотвратяване на разпространението на вируси. Това включва най-вече:

  • редовно миене на ръцете;
  • избягване на допир на ръцете до лицето;
  • поддържане на чистота у дома;
  • носене на маска при повишена честота на респираторни инфекции;
  • избягване на места с голямо струпване на болни хора, освен при силна необходимост.

Естествени имуностимулатори и добавки

За подсилване на имунната система на децата може да изберете и естествени имуностимулатори и хранителни добавки. Това са продукти като:


1.Мед

Медът действа противовъзпалително, предпазва от инфекции, помага за отхрачване и за укрепване на организма преди, по време на и след боледуване.

2.Пчелен прашец

В него се съдържат много минерали, включително магнезий, цинк, желязо и селен. Пчелният прашец е и източник на антиоксиданти, които увеличават здравето и подсилват имунната система.

3.Билки

За предпазване от настинки и други респираторни заболявания през есента и зимата, както и за по-бързото излекуване от тях, обикновено се приемат:

  • бъз – неговите имуностимулиращи и антивирусни свойства съкращават продължителността на заболяването;
  • ехинацея – тази супербилка подсилва имунната система и намалява риска от вирусни заболявания, като в същото време намалява възпалението и облекчава кашлицата;
  • евкалипт – евкалиптът е полезен при респираторни инфекции, особено бронхит, хрема и влажна кашлица.

Вземете своевременни мерки, за да предпазите здравето на своите деца през настъпващите студени дни на есента и зимата и да предотвратите честите разболявания, съветват специалистите на Гален БГ. Подсилването на имунната им система ще намали честотата на инфекциите и ще улесни оздравяването.