Гледка от високо

icon
Sofialive.bg

От известно време търсим къде да седнем и да хапнем в обедната почивка, докато се наслаждаваме на панорамна гледка в центъра на София. След обстойно търсене, се спираме на една от високите сгради в центъра и се качваме на последния етаж. Там се намира The View Restaurant. Влизаме и ни посреща салонна управителка, която ни разказва как да си поръчаме и от къде да минем. Това се оказва супер идея, защото иначе рискуваме да седим тъпо няколко минути и да се чудим какво да правим, както обикновено. Изглежда че има две линии, на които можеш да се наредиш. И това отново с цел улеснение на хапването ни.

А това за което сме дошли – гледката, се разкрива почти моментално пред нас. Още с влизането си усещаме, че има какво да видим от любимия си град и бързаме да надникнем. Центърът на София е буквално в краката ти, докато ядеш. Не можем да опишем свободата на духа и разликата от това да обядваме „на ниско“.

За обяд има към 20 предложения - местни, вегетариански, сладки и салати. Общо взето за всекиго по нещо. Салонната управителка ни разказва и за вечерното меню - A la carte. Вече интересът ни е прикован. За това седмица по-късно намираме собственикът на мястото – Гергана Манолова, и я поразпитваме хубаво за идеята и западноевропейския стил на The View,  който така ни допада.

the view. image

Здравей, как си? Представи се с няколко думи?
Здравейте, много ми е приятно. Аз съм човекът зад бранда The View. Като управляващ съдружник на ресторанта се грижа за това името на ресторанта да бъде разпознаваемо и да се свързва с положителни емоции.

А с какво се занимаваш по принцип?
Освен върху стратегията за развитие на ресторанта, развивам нов винен бранд с латинското име Аугео Фемили Естейт. Първото ни вино се продава ексклузивно в The View и вече получи международно признание от Английски конкурс, а белите вина и розето от реколта 2017 ще бъдат готови напролет. Извън работата намирам време и за доброволен труд, за разходки с любимия ми кокер шпаньол и, макар и рядко, за пътешествия.

Тогава как дойде идеята за такова място?
Когато за първи път се качих на последния етаж на Милениум център, сградата още беше в строеж. Въпреки че беше студена зима и каската на главата ми да ограничаваше леко видимостта, гледката, която се откри към София, беше невероятна. Още тогава реших, че тя трябва да се сподели и какво по-добро място от това да бъде ресторант. И така дойде и името на ресторанта – The View, в превод гледката! В мегаполиси като Лондон и Ню Йорк местата, на които можеш да се насладиш на града от високо са много. В София обаче такова място липсваше до юли 2017та, когато отвори врати The View. За проекта получих пълна подкрепа от моето семейство в начинанието, за което им благодаря!


На какво държиш най-много в ресторанта?
На първо място на качеството на ястията. Използваме само висококачествени пресни продукти, никога замразени. За мен е важно обслужването също да е на ниво и екипът да е задружен. Колегите са чудесни професионалисти, специализирали в България и чужбина и заедно работим за това The View да се превърне в топ ресторант.

4. image

Случвали ли са се гафове? Разкажи ни нещо забавно „от кухнята“.
Забавни истории ни се случват всеки ден. В началото екипът ни все още не беше пълен и постоянно се увеличаваше. В една от летните вечери един от клиентите на ресторанта станал и потърсил салонния ни управител. Клиентът го попитал дали има възможност да се присъедини към нашия екип. Изненадан, салонния управител го поканил да кандидатства по установения ред и още на следващия ден го поканил на интервю, а после и в екипа на The View. И така от клиент, колегата в момента е старши сервитьор.

Знаем, че си живяла в чужбина. Опитваш ли се да донесеш нещо от там, тук в The View?
Пет години живях извън България докато учих – бакалавър завърших във Виена, а магистъра си приключих наскоро в Imperial College в Лондон. Свикнала съм да се интересувам от произхода на продуктите, които купувам и консумирам. В Лондон опитването на ястия от различни международни кухни беше ежедневие, а във Виена да се видиш с приятели на по чаша вино беше от любимите ми занимания в почивните дни. В The View съм наложила като правило качеството на продуктите да бъде високо, а в обедното меню освен разнообразие да има и предложения от различни национални кухни. Надявам се и винената култура да продължи да набира скорост в България. Това, върху което в момента работя, е повишаване на интереса на клиентите към произхода, значенията и наименованията на ястията. Именно за това разказвам в блога на The View.

Ще ни разкажеш ли повече за менюто a la cart?
А ла карт менюто ни включва както фаворити от българската кухня, като например класическата Шопска салата, така и ястия със средиземноморски привкус, подходящи за хората, които обичат да правят експерименти, като черните Тортелони Неро ди Сепия или Лаврак в сол, който се сервира фламбиран. Менюто е събрало някои от най-добрите ястия от европейската кухня, като фокусът е върху средиземноморските специалитети –  Телешки стек Фиорентина, Тайолини с черен трюфел, Сотирани калмари в лимончело и много други. Не сме пренебрегнали и френската кухня, като Патешкото магре с бяла полента, цикория и порто сос е един от моите лични фаворити в менюто.

А какво можем да си поръчаме тук, което не можем никъде другаде?
Невероятен е вкуса, а и презентацията на Телешко филе Росини с фоа гра, полента, черен трюфел и сос мадейра.

6. image

Макар да има много вариации, нашето предложение за Гъши дроб също е страхотно – поднесено е върху хрупкав бриош във винен грейпфрут сос.

5.image

Как искаш да се чувстват гостите на The View Restaurant?
Всеки детайл по време на създаването на ресторант The View бе избиран с мисъл за клиентите и за това как ще ги накара да се чувстват когато са наши посетители. От удобните столове, през многото светлина и зеленина в ресторанта, до уютната атмосфера и разнообразното меню. Искам гостите ни да се чувстват комфортно, когато са със семейството си, с приятели, колеги или пък с бизнес партньори.  The View се доказа и като едно от най-роматичните места в София за среща с любим човек - вече няколко двойки се сгодиха при нас.

Пожелай нещо на Sofialive.bg.
Пожелавам ви много нови емоции, вкусове и аромати! Ще се радвам да ви видя отново в The View скоро :)

2. image

София имаше нужда от такова място и пишем отличен 6 за идеята, както и за осъществяването ѝ. Гледката е впечатляваща, храната вкусна, а управляващите са се погрижили просто да седнеш, да хапнеш, да се насладиш на The View и толкова. As simple as that.

Адрес: бул. Витоша 89Б Милениум Център
Телефон:088 972 4124

Можеш да следиш мястото тук, както и на Theview.bg.

Автор: Злати Стоянова

Снимки: София Зашева

A тук можеш да проследиш какво вижда от високо човекът зад обектива на Етюд-и-те на София.