Над 20 подадени сигнала срещу "Ергенът"

icon
Sofialive.bg
Източник: Ергенът

СЕМ: Няма нарушения на Закона за радио телевизия в наблюдаваните риалити формати

Това становище беше единодушно гласувано от членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ). На него първа точка от дневния ред беше докладът на Дирекция „Мониторинг и анализ“ за форматите „Ергенът“, „Един за друг“, „Кошмари в кухнята“ и „Hell´s Kitchen“.

Въпреки че за „Ергенът“ в СЕМ са постъпили 20 сигнала на зрители, възмутени от вулгаризмите, консумацията на алкохол, еротиката и отношението към жените, регулаторът е открива нарушения на ЗРТ. Във формата има спонсори и продуктово позициониране, което е обозначено. Има и позитивна промяна по отношение на обозначението, че предаването не е за деца под 12 години. Мониторингът отбелязва и че едната от участничките е по-едра, поради което и обект на коментари от другите участнички, но пък намира подкрепа от главното действащо лице – ергена. Като положителна промяна се посочва и фактът, че вулгаризмите са цензурирани.

По отношение на „Hell’s Kitchen“ също не са установени нарушения на ЗРТ в наблюдаваните шест издания на петия сезон. Като новост тук се отбелязва участието на т.нар. звезден отбор от известни личности. В сблъсъка на отборите има агресивен език и нелицеприятни сравнения като мишка, тъпанар и други, но това не нарушава закона според регулатора.

И в другите два формата „Кошмари в кухнята“ и „Един за друг“ медийните надзорници не установяват нарушения на закона в наблюдавания сезон.