Sofia Live Guide

icon
Sofialive.bg

Явно тази година през май ще ни върви по вода. Месецът започна с дъждове и няма изгледи те да спрат скоро. Но освен дъжд, през май ще валят и много събития в градския афиш. Концерти, партита, постановки, нови филми, стари удоволствия - всичко е тук. От теб се очаква да се протегнеш и да откъснеш каквото си харесаш.

Местата
С тропащия дъжд по прозорците и чадърите и дълбоките локви по тротоарите, най-добре е да прекарваш времето под покрива на уютно местенце, което може да ти предложи и питие, и компания, и хубава музика. The Muse е точно такова място, скрито на ул. Бачо Киро 24 - съвсем близо до бул. Дондуков, Дома на киното и Музея за история на София. Така можеш да съчетаеш ходене на кино или музей и после спокойно да отмориш в приятен бар. А барът - е, там ще намериш симпатичните собственици Том и Мариета (той е французин, тя българка), които винаги са готови да ти забъркат интересен коктейл или да ти сипят любимото питие. The Muse разполага с две зали на първия етаж, като в дясното помещение са подредени в домашен уют ниски маси и секции, пълни с книги и настолни игри, а лявата стая предразполага към пийване и приказки с приятели. За топлите дни имаш голяма градина с много места, а подземният етаж е стилно поддържана галерия, в която можеш да попаднеш на фото изложби или живописни експозиции - просто попитай на бара какво има в момента долу. А с настъпването на лятото откритото пространство ще променя своя облик за все по-интересни предложения. И никой няма да има против, ако вземеш с теб и четириногия си приятел.

the muse image

Музиката
Саундтракът на май отново е доста еклектичен и пълен с много събития. Този месец има няколко бутикови концерта - апокрифни, за ценители, но и за любопитни меломани. Нека се гмурнем директно в музикалната програма.

На 8 май американската стоунър/дуум банда Egypt ще забие с родното блатно чудовище Muddy в малката зала на клуб Mixtape 5. Тежки и бавни китари, продрани вокали и пот по тавана ни чака в неделя вечер. Отново рок, но този път с много повече рол ни чака на 12 май в клуб Live & Loud с култовата шведска рокенрол банда Greenleaf. Какво свирят ли? Представи си копелето на ZZ Top и Black Sabbath, което носи тениска на Kyuss.

greenleaf band image
Greenleaf/ Фотография Фалк Хаген Бернсхаузен

Обръщаме поглед към парти сцената и две събития веднага скачат в периферията ни. На 13 май Дом на киното дава терен за първото по рода си Фасбиндер винил парти със специални гости DJ André Pahl от Берлин и местния герой DJ Emil Doesn't Drive. А партито, освен с музика, ще те посрещне с интересни визуални решения, барове и още изненади. Още на следващия ден пък в Party Center 4km пристига култовият финландски диджей и продуцент Darude. Той вършее из транс/денс средите вече 20 години, като през тях е изпращал хитове на 1 място в родината си и няколко пъти е влизал в чартовете за електронни албуми на Billboard.


darude image
Darude

Месецът завършва с гръм и трясък, като на 31 май две от най-обичаните и големи имена от американския траш, ветераните Slayer и Anthrax (на втората снимка горе), ще свирят заедно в Зимния дворец на спорта.

Киното
Ако не си успял да гледаш великолепната историческа драма на Александър Сокуров Франкофония, докато беше част от афиша на Киномания, няма нужда още да посягаш към торентите. От 6 май Франкофония тръгва официално по кината у нас и ще можеш сам да се насладиш на чудесната кинематография на оператора Бруно Дебонел и да надникнеш във величестваната красота на Лувъра на фона на Втората световна война.

francofonia image
Кадър от Франкофония

Поредната киноприказка, която идва тази година, е продължението на Кароловата Алиса - Алиса в Огледалния свят. Якото е, че в шарената фантасмагория се завръща целият каст от Алиса в страната на чудесата, тъпото е, че Тим Бъртън си е тръгнал от режисьорския стол. Но последното може и да не е лоша новина, имайки предвид, че британецът Джеймс Бобин е работил по доста интересни и забавни телевизионни продукции. А щипка английски хумор в триизмерната шарения би дошла отлично, рррайт?

alice through the looking glass image
Кадър от Алиса в Огледалния свят

Театърът
Капаро за трима е авторски спектакъл на Пламен Глогов с участието на Асен Кукушев, Захари Танев, Дулислав Дулев и Станислав Пеев като трима несъвместими персонажи, принудени да делят един покрив заради имотна измама. Гледаме ги на 17 май в театър Сълза и смях.

Успя ли да видиш Леонид Йовчев заедно с Галя Костадинова в новата постановка на Ани Васева Тотална щета? И да не си, няма страшно - на 20 май в ДНК имаш шанса да наваксаш.

капаро за трима image
Сцена от Капаро за трима

Изложбите
Не е тайна, че сме фенове на Ясен Гюзелев и трупаме книгите с негови илюстрации в редакционната библиотека. Поредното заглавие, по чийто текст Ясен е работил е Декамерон на Бокачо. А в галерия Ракурси можеш да видиш творбите му по класическото произведение от 10 май до края на месеца.

Помниш ли онзи смайващ портрет на афганистанското момиче със зелени очи, което беше на корицата на National Geographic през 1985? Е, на 25 май във Vivacom Art Hall се открива изложба на автора на тази емблематична фотография Стив МакКъри. За експозицията ще бъдат подредени едни от най-знаковите творби на американския фотограф, белязани от неговия непогрешим усет и интензивност, правени из най-закътаните места по света.

steve mccurry image
Портрет на индиец от Стив МакКъри

Книгите
Книжният пазар през май набъбва с две много интересни заглавия от български автори и тъй като този месец е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, им обръщаме специално внимание.

На 10 май в Зала 4 на НДК младият поет и писател Росен Карамфилов ще представи новия си сборник Церебрална поезия, като след това книгата ще може да бъде открита из книжарниците от Жанет 45.

книги image

В Перото на 13 май пък ще бъде представена първата книга на популярния журналист, публицист, градски агент или просто пич Тео Чепилов. Самият той я описва като „Ситуация след ситуация не е нещо, което просто съм написал - това е книга, която съм преживял". Издава я Colibri и съвсем скоро ще можеш да я прочетеш.

Фестивалите
Един интересен музикален мини фест готвят нашите приятели от софийската сайкъделик рок банда Comasummer. Събитието ще мине под шапката на техния Rocket Psyence Fest и ще събере в малката зала на клуб Mixtape 5 няколко балкански банди от най-новата вълна в съвременния рок. Освен домакините Comasummer, ще чуем и видим македонците The John & Space Rebel Gang, гръцките банди Psychedelic Trips to Death и Whereswilder, както и нашите момчета от Doesn't Frogs и The Black Swells. Датите са 13 и 14 май, а билетите са 15 лева за ден и 25 за двата.

whereswilder image

АлтеРнаТива
По-различното събитие през май, което ни хвана вниманието, е шестото издание на Софийския фестивал на науката. Той се организира от Британски съвет, под патронажа на МОН и ще се проведе между 12 и 15 май в театър София и в няколко тематични шатри, издигнати в парка Заимов. Акцентът тази година е Космосът, а специален гост ще бъде д-р Мат Тейлър - главен учен на мисията Розета на Европейската космическа агенция, която осъществи и първото кацане на космически апарат върху комета. Предвидени са изложби, експерименти, демонстрации, лекции и дори ученическа програма.

И все пак май винаги ще го свързваме с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, така че разходи се до книжарниците, библиотеките или просто разгледай секциите вкъщи и дръпни любима книга от български автор и отбележи празника по твой начин.