Sofia Live Guide

icon
Sofialive.bg

След като през декември празниците ни заляха с почивни дни и страхотни неща за вършене и пропуснахме гайда, януари пък ни изненада с истинска зима и сега бързаме да наваксаме с нашия месечен пътеводител из градската култура. Първият ни за 2017 вече е тук.

Местата
Едно от местата, в които се връщаме и зиме, и лете, е един от хрмавоте на седмото изкуство - Дом на киното. А от година и половина програматор е страхотната Оли Гоц, която вкара силен токов удар в поовехтелите похвати на старото кино. С разнообразната си програма извън мейнстрийм дъвките, Домът всяка вечер може да те разнообрази с хубава европейска драма, апокрифна класика, модерен шедьовър или някой от последните филми на големите майстори на киното. Например наскоро там гледахме чудесния Поезия без край на Ходоровски. А съвсем между другото ще те светнем, че във фоайето на Дом на киното вече работи и готиният Cush Bar.

Дом на киното image

Музиката
Навън температурите може да са минусови, но клубният живот винаги ни сгрява душиците. И докато големите концерти са кът, то клубовете предлагат няколко страхотни събития.

Уикендът на 14 и 15 януари в B-Side на Mixtape 5 ще бъде посветен на ъндърграунд рок и жици. В събота инструменталните сайк/дезърт трипаджии Sativa ще излязат на сцена заедно със софийското дуум трио Obsidian Sea. А в неделя момчетата от Rawk'n'Roll събират на едно място няколко силни банди за концерт в помощ на певеца на Eyehategod Майк Уилямс (на втората снимка горе), който наскоро претърпя чернодробна трансплантация и още е в болница в Ню Орлиънс. Тук можеш да прочетеш повече и да подкрепиш готината кауза на рокаджиите.

Back to the unity image

Пак в Mixtape 5 и то в двете зали на 27 януари е голямото, горещо и мощно парти Back to the Unity Vol.8 - Winter Panic, на което ще можеш да видиш и чуеш Нокаут, X-Team, Logo 5, So Called Crew, DJ Unkle Billy и още, и още. Направо скачай в събитието и се зареди за дълга и еуфорична нощ.


На следващия ден пък, съвсем съботно, феновете на родната алтернативна сцена могат да се насочат към Строежа, където лайв ще имат Panican Whyasker. Те току що издадоха новия си албум Sick Colored Planet след дълги години чакане и нямаме търпение да слушаме парчетата на живо.

panican whyasker image

Киното
Признаваме си, нямаме търпение да видим новия филм на Зорница София Воевода. За него се шуми отдавна, а историята за юначната Румена, оставила дом и семейство, за да хване гората и да се бие за родината винаги ни е била интересна. Освен авторката на филма в главната роля, на екран ще видим Валери Йорданов, Владимир Зомбори, Валентин Танев. По кината е от 13 януари.Воевода image

Мартин Скорсезе подготвя филма си Мълчание повече от 25 години. Почти тричасовият епос е базиран на книгата на Шюсаку Ендо и разказва историята на двама йезуитски свещеници през XVII век, тръгнали от Португалия към недружелюбната за християни тогава Япония да търсят изчезналия си ментор. Филмът е заснет в Тайван, а в него участват Андрю Гарфийлд, Лиъм Нийсън, Адам Драйвър. Премиерата е в НДК на 14 януари от 19:00.

silence image

Театърът
Повече не или така нареченият Бернхард по идея на Ида Даниел и Александър Митрев е първото представление от новата година на ДНК. Негови текстове на сцена у нас не са поставяни, а тази постановка е по-скоро вдъхновение и поклон към словото на Томас Бернхард. Гледаме я на 14 януари в 19:30.

thomas bernhard image
Томас Бернхард

На 27 януари пък ще се върнем в ДНК, за да се насладим отново на пластичния пърформанс Гóлем. И вместо да ти преразказваме, нека ти припомним какво казва Патриция Николова за него: " Блестящо замислен и майсторски осъществен, Гóлем е от спектаклите, които се помнят, защото се съ-преживяват в концентрация и от зрители, и от изпълнители."

Изложбите
На 17 януари във ФотоСинтезис Арт Център ще се запознаем с Исландия такава, както я е видял Симеон Патарозлиев през обектива си. My [Eyes]Land е запечатала образите, които Симеон е срещнал в пътешествието си в северния остров - основно на стоп и пеш. А пейзажите му наистина спират дъха, ще ни простиш клишето.eyesland image

С изложбата Арт старт 2017 Credo Bonum ще те запознае с младите художници (разбирай под 30-годишни), на които има защо да обърнеш внимание. Артистите са селектирани от различни области - живопис, рисунка, скулптура, видео, фотография и арт книги Изложбата е разделена в две части: в Гьоте-институт и в галерия Credo Bonum, вече започна и ще продължи до 10 февруари.

Книгите
Преди няколко години излезе двутомното издание с Немски сказания от Братя Грим - автентичен отпечатък на народното творчество, митове и сказания, които братята са събирали от всяка област на Германия в продължение на години. А сега от Ciela ни радват с първото и пълно издание на оригиналните Детски и домашни приказки на Братя Грим - такива, каквито са излязли преди 200 години, преди да бъдат туширани кървищата, убийствата и мрачните им краски. Събрани във великолепно оформено томче. Хорър приказки за зимата, бррр!

братя грим image

След двете прекрасни детски книги с приключенията на Илийчо и Август, братята Пенко и Сотир Гелеви ни поднасят нов сборник с великолепни илюстрации и (не)очаквани диалози. Обикновени разговори се роди леко странно - илюстрациите с козела и козаря се появяваха първо в профила във Facebook на Пенко Гелев, а след това двамата с брат му Сотир ги събраха в книжка и им сложиха диалози. Търсим я в книжен център Greenwich на бул. Витоша.

АлтеРнаТива
През 9 Земи
е ежегодно приказно събитие с фокус върху фантастичните теми, фолклора и творческите хобита. Петото му издание ще се проведе от 20 до 22 януари в Старозагорски Минерални Бани. Дори самата локация е изключително интересна - фестивалът ще се проведе в почивната станция на Мини Марица-Изток, като настаняването там е под 20 лева на човек. Темите, които ще се разискват на лекциите, дискусиите и уъркшопите, обхващат фантастичните изкуства, творческата дейност, настолните, компютърните и ролевите игри, странните хобита. Ако вече ти хванахме вниманието, тук ще намериш и подробна информация. Но само си представи следното - красивата природа около Старозагорските минерални бани, интересни събеседници от страната и чужбина и много, много приказки и фантастични сюжети, докато горите около теб ще са притихнали в снежно-зимна прегръдка.

през 9 земи

Оставяме сега виртуалния компас в твои ръце и отиваме до печката, за да сгреем нашите. Пък и едно греяно винце с канела и ябълки да си спретнем, че върви отлично със студа.